Kritik af love om emballage for at være ren symbolpolitik

Miljø 15. maj 2024 -
This describes the image
Emballage om friske grøntsager er meget udbredt i handlen. Foto: Stop Spild Af Mad
  • Nye emballageregler får alvorlige konsekvenser, mener CSR-chef i Coop Danmark

Skrevet af: Henrik Denman

Nye EU-love om udvidet producentansvar for emballage og begrænset brug af engangsemballage, som er på vej i Danmark, vil få alvorlige negative konsekvenser for de danske forbrugere.

Den dystre vurdering kommer fra Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop Danmark.

Thomas Roland forudser, at loven, der forbyder plastik om frugt og grønt, vil være katastrofal for udbuddet og måske sundheden, skriver han i et indlæg i netmediet Altinget.

"Hvis den blev indført uden undtagelser, ville det nemlig betyde, at små udsalgssteder (tænk brugser og købmænd på landet) ikke ville kunne have nær så mange grøntsager på hylden, fordi omsætningshastigheden er for lille."

I en moderne verden er alle afhængige af emballage om grøntsagerne. Plastic om varerne sikrer bl.a., at madspildet bliver mindsket og at udbuddet af varer er stort. Hvis emballagen om varerne fjernes, vil det desuden nemt ramme økologiske varer, fordi de ifølge Thomas Roland nemt vil kunne blandes med konventionelle varer.

Afhængige af plast
På samme måde vil det gå ud over varernes holdbarhed. Uden emballage vil de holde kortere tid. Samtidig vil forbrugerne formentlig opleve, at der bliver færre friske varer at vælge imellem.

"Vi er afhængige af plast som aldrig før - ikke mindst i detailhandlen. Flertallet af de varer, vi forhandler, bliver på den ene eller den anden måde pakket ind i et plastmateriale," lyder vurderingen fra Thomas Roland.

I det kommende års tid vil nye EU-regler blive indført i Danmark, først og fremmest det udvidede producentansvar for emballage og en forordning, der skal begrænse brugen af engangsemballage.

Thomas Roland retter en kritik mod det udvidede producentansvar for emballage, der pålægger producenterne ansvaret for, at emballagen afskaffes og i større udstrækning bliver genanvendt. Det vil i praksis ske ved, at de skal betale afgifter.

De nye regler vil dog ifølge Thomas Roland få den konsekvens, at priserne på fødevarerne vil stige, fordi producenterne skal betale for håndteringen af affaldet.

"Prisstigningen er det eneste sikre resultat. Resten er desværre tættere på symbolpolitik," mener Thomas Roland.
 

Opdateret 15. maj 2024