Rema-talent: Jeg vil dælme også have min egen butik

Kampen om talenter 14. okt 2024 -
This describes the image
Mille Holm (til venstre), souschef i Rema 1000 på Gefionsvej i Kolding - og Sofie Kastor Pedersen, souschef i Rema 1000 i Gjellerup ved Herning drømmer om at blive købmænd.  De har begge gennemført Rema 1000' elevuddannelse, er begge uddannede MOT-coaches, har gennemført mellemlederuddannelsen og er netop startet på Rema 1000' talentuddannelse.  Foto: Rema 1000
  • 25-årige souschef Mille Holm har sat kursen mod egen Rema 1000-butik indenfor tre år. Det er ikke alle, der har forstået hendes karrierevalg i dagligvarebranchen. Det har hendes familie.

Skrevet af: Søren Tougaard

Mille Holm har ikke taget den lige karrierevej fra skole til en kurs mod at blive selvstændig købmand.

Mens mange af hendes venner kastede sig over studier og sabbatår herhjemme, tog Mille til USA, hvor hun arbejdede som au-par i et par år.

Hjemme igen skulle der tjenes nogle penge, inden studiet på sygeplejeskolen. Hun blev derfor lukkeansvarlig i Rema 1000 i Middelfart.

Det gik så godt, at købmanden tilbød Mille en elevstilling i butikken. Et tilbud, hun i første omgang takkede pænt nej til. Hun kom dog hurtigt på andre tanker.

- Jeg kunne godt mærke i maven, at det med at studere ikke lige var mig. Jeg sprang ud i det som elev i Rema 1000 og har ikke set mig tilbage siden, fortæller Mille.

Det var tilbage i november 2020. Her fire år senere er hun souschef på andet år i Rema-butikken på Gefionvej i Kolding.

Købmandsdrømmen

Rema 1000 er for længst kommet så meget ind under huden på Mille, at hun går målrettet efter at få sin egen butik inden for tre år.

- Rema fik mig bare. Jeg har stadig den følelse, at hvis jeg ikke arbejdede i Rema 1000, så skulle jeg slet ikke arbejde i dagligvarebranchen.

- Rema er noget specielt. Det er en værdidrevet virksomhed, og der er ingen, der bestemmer over, hvordan vi skal gøre tingene. Vi driver 420 forskellige butikker. Der er ingen, der er ens. Det er det, jeg elsker, siger Mille.

Da hun sagde ja til elevpladsen, kunne Mille mærke, at det var et fag, hun skulle udforske og prøve sig af i. Hun fik mere og mere blod på tanden.

- Jeg ville dælme også ud at have min egen butik og se, hvad jeg kunne drive det til, fortæller hun med en viljefast stemme.

Gode muligheder

Mille Holm er lige startet på Rema 1000’s egen Talentlederuddannelse, som er skræddersyet til personer, der som hende ønsker at stå i spidsen for egen butik.

Her får hun ledelsesværktøjer i rygsækken og bliver klogere på de muligheder og udfordringer, der venter som selvstændig købmand.

- Rema 1000 vil meget gerne lære en masse unge mennesker, men også erfarne, om det at være chef. Der er rigtig gode muligheder for unge med ambitioner hele vejen op igennem organisationen, og købmændene brænder også for at udvikle os unge.

- Rema 1000 vil gerne bygge store mennesker. Jeg synes, det er megafedt, at Rema er værdibaseret. Hvis man ser souschefer med potentiale, gør man dem klar til, at de selv kan få sin egen butik en dag, siger Mille.

’Frihed sat i system’

Hun nævner, at Rema 1000 tilbyder sine købmænd store frihedsgrader. På Rema-jargon hedder det ’frihed sat i system’.

Kæden har naturligvis guideline til, hvordan man driver sin butik, men inden for denne guide er der store bevægelsesfriheder. Det tiltaler hende.

- Jeg er ikke så god til at modtage ordrer: gør sådan og sådan. Jeg er mere til, at man selv tolker på det og tilpasser sig i forhold til, hvor butikken ligger, og hvad der er ens kundesegment. Det er derfor, der ikke er nogen Rema 1000, der er helt ens, siger Mille.

Møder fordomme

Mille er 100 pct. sikker på sin karrierevej. Siden hun startede som elev i Rema 1000 i Middelbart, har hun mødt utallige fordomme om branchen.

Det gør hun stadigvæk til tider, og det kan være hårdt, fortæller hun. Bagved fordommene ligger nemlig ofte, om hun ikke skal noget andet.

- Jeg opfatter stadigvæk, at det er et tabubelagt erhverv – specielt for kvinder. Jeg synes, det er ærgerligt, at folk har negative holdninger til faget og ikke forstår, hvad der foregår i en butik. Jeg har mange gange forklaret, hvad jeg laver, og at det ikke ’bare’ er at sidde i kassen eller fylde varer op. Der ligger så meget mere bag en butik i dag.

- Der er ikke to dage, der er ens. Der er altid en udfordring, der skal løses. Vi har mange roller – ikke kun med butiksdrift. Der kan f.eks. være seniorer, vi skal hjælpe, eller vi skal håndtere konflikter, fordi der er kunder, der desværre ikke kan kende forskel på dit og mit, fortæller Mille.

Fra en front møder Mille stor opbakning.

- Når jeg har forklaret min familie, hvordan og hvorledes, synes de, det er vildt, hvad mulighederne er, og hvad man kan blive til i Rema 1000, siger hun.

Mere selvstændig

Mille har absolut ikke fortrudt sit spring ind i dagligvarebranchen. Dengang, hun startede som elev i Rema 1000, var hun 21 år og et par år ældre end mange af de andre elever.

Til gengæld var hun mere moden efter sin tid i USA.

- Derovre lærte jeg rigtig meget om mig selv og det at stå på egne ben. Jeg lærte at tage ansvar og sige: nok er nok nogle gange. De år gjorde mig stærkere og mere selvstændig. Det formede mig til ikke bare at følge normen og tage en videregående uddannelse, men at bryde med normen og kaste mig over det, jeg rigtig gerne vil.

Opdateret 14. okt 2024