Fokus på madspild fyldte mindre på årets store Folkemøder
-
Der var meget mindre fokus på madspild på årets to store Folkemøder - Madens Folkemøde på Lolland og Folkemødet på Bornholm, siger Selina Juul
På Madens Folkemøde var der i år kun fire paneldebatter om madspild - hvor der normalt plejer at være op til 10-15 stykker. På Folkemødet på Bornholm var der i år kun 9 paneldebatter om madspild - hvor der normalt plejer at være op til 25-30 stykker.
Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul er ikke helt tilfreds med udviklingen.
- Der er ingen tvivl om, at efter 16 år er kampen mod madspild et meget velkendt og meget gennemdiskuteret emne. Desværre har madspild ikke længere nyhedens interesse, beretter Selina Juul.
- Der er også mange andre og meget presserende emner, som har taget dagsordenen - f.eks. krigsforbryderen Vladimir Putins brutale invasion af Ukraine, konflikten i Gaza, andre geopolitiske spændinger og nu også yderst reelle klimaforandringer, som bogstaveligt talt efterlader oversvømmede kældre og ødelagte huse, udtaler hun.
På trods af faldende foks på madspild lykkedes det for Stop Spild Af Mad at medarrangere en paneldebat på Madens Folkemøde sammen med Catering Forum og Scandic Hotels med deltagelse af bl.a. Fødevareminister Jacob Jensen (V).
Også på Folkemødet på Bornholm lykkedes det for Stop Spild Af Mad at medarrangere og deltage i fire paneldebatter med aktører som bl.a. Syddansk Universitet SDU, IDA, DTU, Ørum Advice, LOF, Venstre og Danmarks Statistik.
Emner som regeringens nye nationale madspildsstrategi, affaldssortering, plastemballage, klimaforandringer, madfattigdom, detailkæderne og cirkulær økonomi blev drøftet på de velbesøgte paneldebatter på de to Folkemøder.
- Selvom at madspild ikke længere skaber de store overskrifter, bliver der arbejdet målrettet på at undgå madspild både hos fødevareproducenterne, storkøkkener og detailkæderne. F.eks. har detailkæden Rema 1000 sidste år reduceret kædens madspild med 10 pct. primært på bagerbrød, pålæg, mejeri og fersk kød - og Rema 1000's samlede udsmidningsprocent er derved reduceret til 1,56 pct. Hos flere virksomheder er kampen mod madspild allerede inkorporeret i deres ESG-strategier ,og det er noget man bare gør - og ikke kun snakker om, siger Selina Juul.
Danmark og vores allierede er truet af hybridkrig, sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på sit pressemøde på Folkemødet om lørdagen. Pressemødet handlede bl.a. om at alle danskere skal kunne klare sig helt selv i op til tre døgn, hvis der sker en krise. Det er voksende trusler om især cyberangreb og lignende fra Rusland, der får myndighederne og forsvarsministeren til at øge beredskabet og bede danskerne om at gøre det samme.
- Vi skal kunne klare os selv i op til tre døgn. Vi skal sørge for at have mad og vand, og en førstehjælpskasse og de nødvendige hygiejneartikler. Vi skal i det hele taget kunne klare os uden strøm, hvis lyset ikke kan tændes eller mobilen ikke kan oplades - og hvis der måske ikke kan betales med kort eller hæves kontanter, sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
Lagermad må ikke gå til spilde
Hos Brugsen, 365discount og Kvickly er salget af vandflasker steget med over 100 pct., efter Forsvarsministeriet og Beredskabsstyrelsen lørdag offentliggjorde en tjekliste, der skal gøre danskerne forberedt til en krisesituation.
Også hos Salling Group er man begyndt at kunne mærke en stigning i salg af vandflasker og dåsemad. Rema 1000 har meldt ud, at de har foreløbigt varer nok på hylderne, også toiletpapir - og de får nye leveringer til butikkerne hver dag, men anbefalet at man køber ind som normalt og putter evt. et par ekstra varer i kurven løbende, så der fyldes lidt ekstra op til beredskabet henad vejen.
- Det er meget muligt, at kampen mod madspild også snart vil rumme en ‘prepping’ dimension, siger Selina Juul.
- Skulle der Gud forbyde det komme en krise og danskerne skal kunne klare sig selv i flere døgn, er der vigtigt, at al den mad, som man nu har adgang til, ikke går til spilde.
Kampen mod madspild og bevægelsen Stop Spild Af Mad fylder i juli 16 år - og resultater fra ikke mindst Stop Spild Af Mad bevægelsens arbejde kan tydeligt ses hos både detailhandlen, foodservice, store fødevarevirksomheder samt hos de danske husholdninger. Senest er Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie blevet Protektor for foreningen Stop Spild Af Mad.