Debat: Glem al hypen - sådan får du glæde af AI i hverdagen

Debat og Kommentar 2. sep 2024 -
This describes the image
Privatfoto
  • Det  vil være en kæmpe fejl at ignorere kunstig intelligens, skriver Jonathan Løw, serie-iværksætter og foredragsholder, i dette indlæg.

Skrevet af: Ekstern skribent

AI er på manges læber, men som erfaren AI-iværksætter synes jeg også, at det er kommer ud af de selvudnævnte eksperters munde kan hæve en tendens til at blive lidt ’Kejserens nye klæder’-agtigt.

Der er ingen grænser for, hvad AI kan og kommer til at forandre, men ligesom med alle andre hypes er det en sandhed med modifikationer. Når det så er sagt, så vil det være en kæmpe fejl, at I som branche og virksomheder vælger at ignorere den kunstige intelligens, for den KAN gøre en kæmpe forskel for jer i hverdagen.

Det hele handler om, at I får etableret et fælles sprog for, hvad AI egentlig er for en størrelse, samt ikke mindst gjort det til en naturlig del af hverdagen. Det håber jeg, at dette indlæg kan hjælpe jer godt på vej med.

Et fælles sprog – hvad er AI for en størrelse?

Som mennesker elsker vi mønstre og vaner. De gør mange gode ting for os, ja faktisk er de helt nødvendige for vores overlevelse, men samtidig er det vores mønstermaskine-tilgang til hverdagen, der gør eksempelvis forandringer og innovative tiltag og kulturer så vanskelige.

Så snart, vi tilegner os sproget, lærer vi at kategorisere ting og sætte dem kasser. Vi ser noget højt i skoven og lærer, at det er et træ. Og vi lærer, at er der rigtig mange af de træer, så hedder det … ja, en skov.

Efterhånden som vi bliver ældre, får vores sprog flere nuancer og kombinationer i sig. Vi begynder at vurdere, hvorvidt et træ (eller et menneske) er smukt eller gammelt. De mønstre bruger vi så til at navigere i verden og rent sprogligt sætte ting i kasser.

Når jeg skal forklare til mine foredrag og workshops, hvad AI er for forunderlig en størrelse, så bruger jeg ovenstående eksempel med træet og skoven, for AI er på mange måder menneskelige mønstermaskiner på steroider.

AI sætter ligeledes ting i kategorier og kasser, og dens livserfaring er data. Desto mere livserfaring desto bedre bliver resultaterne ofte, såfremt ellers fundamentet for AI’en er på plads.

Derfor giver det også god mening, at AI er så god til at spille skak; analysere store mængder data eller lave et referat. Vi kan sætte nogle klare regler op for, hvad den skal gøre, og AI elsker, når der er mange data og et afgrænset antal resultater.

AI er blevet demokratiseret 

Generativ AI, som er det seneste skud på stammen indenfor kunstig intelligens, er baseret på alle de samme logikker, som jeg forklarede ovenfor, men kan samtidig bruges til at SKABE nyt indhold. Derudover er det blevet demokratiseret på den måde, at værktøjer som ChatGPT, CoPilot og mange flere har gjort det tilgængeligt for os alle sammen.

Når værktøjer som ChatGPT og CoPilot bliver nævnt, så fremhæves ofte samtidig ting som billedgenerering; tekstforfatning etc. som oplagte use-cases i hverdagen, men faktisk er det langt fra de områder, hvor disse værktøjer er bedst.

For at hjælpe dig med at navigere i denne AI-jungle, har jeg sammen med en række andre AI-eksperter lavet en gratis liste over de 100 bedste AI-værktøjer, der findes netop nu.

Derudover har jeg udarbejdet dette simple skema til indlægget her, hvor du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvad AI er god til at hjælpe dig med, og hvor den kommer til kort:

This describes the image


AI i dagligvarehandlen

Jeg anbefaler i enhver branche og virksomhed at gøre AI til en del af hverdagen og kulturen. Dvs. at I går fra at være forandringsparate, når det kommer til AI, til at blive forandringsSKABENDE.

I min kommende artikel herinde vil jeg komme med nogle helt konkrete eksempler på, hvordan I kan bruge AI i praksis i dagligvarehandlen. Håber det kan gøre det endnu mere jordnært og konkret for dig.

Alle kommentarer og debatindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

Opdateret 2. sep 2024