Arkæologisk fund forsinker ny købmandsbutik endnu en gang

Miljø 21. jul 2023 -
This describes the image
Den nuværende købmandsbutik skal afløses af en nyopført forretning, når arkæologer er færdige med deres undersøgelser. Henrik Denman
  • Projekt med at opføre en ny købmandsforretning er løbet ind i flere forsinkelser.

Skrevet af: Henrik Denman

Hovedgaden i landsbyen Vindinge ved Roskilde slår et skarpt knæk, som får alle bilister til at sænke farten betydeligt. Her ligger en gammel, rødkalket bygning. På gavlen hænger et facadeskilt "Min Købmand" og øverst på murværket ser man årstallet 1877. På fortovet foran bygningen står der et par blomstercontainere. For at komme ind i den trange butik skal man gennem et hvidt fortelt med frugt og grønt.

Nu er butikkens dage imidlertid talte, men købmand Michael Møllers dage i Vindinge er på ingen måde til ende, for han har en stor og loyal kundekreds og glæder sig til at fortsætte med at være købmand.

Det er ikke omsætningen, det er galt med, men butikslokalerne. De er for små og nedslidte, og der er kun meget få parkeringspladser. 

Købmanden har opgivet planerne om en moderne købmandsbutik på stedet. Fremtiden skal være et nyopført supermarked nær den nuværende butik. Projektet er imidlertid i de sidste fire år løbet ind i en stribe udfordringer - og nu er et nyt problem opstået, som udsætter byggeprojektet noget tid endnu. 

Det er ikke Michael Møller selv, som skal stå for opførelsen af den nye forretning. Det skal en borgergruppe, der har købt jorden. Løsningen på købmandens fremtid er en borgerdrevet butik i samarbejde med Dagrofa.

Forsinkelserne

Kommunen ville fra starten gerne lave et mageskifte med en grund få hundrede meter væk fra den eksisterende butik, og her skal Michael Møller flytte ind i en stor, moderne og luftig forretning, som bliver tilknyttet Spar-kæden. 

Første problem for borgergruppen, der støtter projektet ved at købe anparter, og som er bygherre, var dog, at både mageskiftet og en ejendomsvurdering lod vente på sig. Det var først i foråret 2022, at mageskiftet faldt på plads. Det var på samme tid, at anpartsselskabet Vindinge Butiksejendom blev stiftet, så det er borgerne, der står som bygherre og er køber af jorden.

Nu er en ny udfordring opstået. 

Arkæologer fra museumsorganisationen ROMU gik i februar i gang med arkæologiske forundersøgelser, og det viser sig nu, at arkæologerne har fundet spor efter en jernalderbebyggelse. Det betyder, at de skal lave en egentlig arkæologisk udgravning af arealet.

Det skubber hele projektet, så købmand Michael Møller og borgerne må vente lidt længere tid på at få et nyt supermarked.
 

Opdateret 21. jul 2023