Erhverv: Fødevarevirksomheder falder igennem huller i hjælpepakken

Leverandører 2. apr 2020 -
This describes the image
Ronni Black Nielsen peger på store huller i Folketingets hjælpepakke. Foto: Nørre Søby Slagteren
Skrevet af: Søren Tougaard

Hos Nørre Søby Slagteren i Nr. Lyndelse på Fyn mærker man konsekvenserne af corona-krisen.

Foreløbig er ni medarbejdere blevet afskediget, mens fire funktionærer er sendt hjem efter trepartsaftalen, og selv om regeringen har iværksat hjælpepakker i milliardstørrelsen, så er hullerne i pakkerne, ifølge adm. direktør Ronni Black Nielsen, så store, at fatale følger er uundgåelige.

F.eks. har Ronni Black Nielsen udsigt til en værdiforringelsen af varelageret på flere hundrede tusinder kr., som han selv skal dække.

– Allerede nu står jeg med et stort varelager, som jeg ikke kan komme af med. Mine salgskanaler til restaurationer, hoteller og så videre er lukkede, og jeg kan ikke bare sælge til supermarkederne, for de har allerede leverandører, som også er hårdt pressede. Hvis jeg er heldig, kan jeg sælge nogle af mine varer billigere eller som frostvarer, men det bliver med kolossale tab, siger Ronni Black Nielsen.

Den fynske engrosslagter, som leverer kød til danske restauranter, og som nu har seks medarbejdere tilbage, påpeger desuden, at hjælpepakkernes mulighed for kompensation til virksomhedens faste udgifter baseret på tabt omsætning er alt for forsimplet sat sammen.

Han mener i stedet, at man skulle give kompensation svarende til den reelle omsætningsnedgang.

Branche i problemer

FødevareDanmark er en organisation for små og mellemstore aktører inden for fødevaresektoren.

Bag organisationen står Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark og foreningen SMV Fødevarer, Danske Frokost- og Cateringsleverandører, Smagen af Danmark og KonditorBager.

Og hos FødevareDanmark deler man Ronni Black Nielsens frustration.

– Små og mellemstore fødevarevirksomheder repræsenterer en branche, som i forvejen er presset af blandt andet forøgede gebyrudgifter til fødevarekontrollen og lange betalingsfrister samt et marked, som blandt andet den offentlige sektor har forsøgt at presse i bund med henvisning til klimaet. Og selv om hjælpepakkerne selvfølgelig er sat i søen med de bedste hensigter, så kan vi desværre konstatere, at der er så store mangler i pakkerne, at lige præcis de små og mellemstore fødevare-engrosvirksomheder befinder sig i en meget alvorlig situation, siger Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark.

 

Opdateret 10. nov 2020