HR-direktør Louise Gade: Nej tak til kvoter og ja tak til forskellighed

Kvinder i ledelsen 14. feb 2024 -
This describes the image
Den tidligere borgmester og Venstre-kvinde Louise Gade har siden oktober 2019 været direktør i Salling Group med ansvar for People, Culture & Sustainability. Foto: Flemming Effersøe
  • - Det gør en forskel, at vi får flere perspektiver på opgaverne og udfordringerne. Det er jo ret kendt, at en faldgrube for ledere kan være at omgive sig med spejlbilleder af sig selv, siger Salling Groups HR-direktør.

HR-direktør Louise Gade flytter rundt på nogle legoklodser på mødebordet på sit kontor i Danmarks største dagligvarekoncern Salling Group for at vise, at verden er i farver. Det er slut med stereotyperne inkarneret ved det klassiske billede af en hvid mand med slips, der har taget alle trinene op ad karrierestigen.

- I Salling Group er kønsdiversitet en af vores 5 kerneprioriteter.  Det er min opgave sammen med kollegerne at blive bedre til at skabe en bedre balance, sige Louise Gade.

Men det bliver samtidig ledsaget af et ”nej tak” til kvoter. I stedet er det et ”ja tak” til fem strategiske ledetråde for koncernens kultur, der alle begynder med et stort K.

For Louise Gade udgør de fem K’er; kunder, kolleger, kultur, køn og klima alle brikkerne til en værdibaseret virksomhedskultur, der på sigt vil transformere en historisk set machopræget verden af købmænd til en branche, hvor forskellighed, evnen til at vise og bruge følelser og samme styrke mellem kønnene vil præge og påvirke evnen til at drive en sund forretning.

- Jeg betragter det som et stort privilegium at have det overordnede ansvar for at sikre rammerne for god ledelse og engagerede medarbejdere i alle dele af forretningen. Begge dele er helt afgørende for den service og kundeoplevelse, som vi kan tilbyde, siger Louise Gade.

Leder skal være autentisk

Selv beskriver hun sin ledelsesstil som anerkendende og involverende:

- Medarbejderne skal kunne se sig selv i det, vi gør, og det er en leders opgave på inspirerende og autentisk vis at skabe retning, mening og teamspirit, samtidig med at man udvikler sine medarbejdere. Jeg giver feedback løbende, så det ikke kun foregår, når man har booket et møde til det. For mig handler ledelse om at spille andre gode. Man er ikke noget i sig selv som leder. 

I bogen ”Sådan kommer der flere kvinder på ledelsesgangen”, der udkom i 2020, siger Louise Gade i et interview om forandringer på det kønspolitiske område: - I begyndelsen af min karriere var stereotyperne til at få øje på, og jeg var meget bevidst om mit udseende.

Hun overvejede dengang sin dresscode, sin måde at agere på i en verden præget og formet af mænd, hvor hun i den grad som kvinde var i mindretal og følte sig tvunget til at tage sig korrekt ud.

- Jeg er tro mod mine grundlæggende værdier, som er integritet, ordentlighed og troværdighed. Som leder er du nødt til at have et indre værdikompas, som du hele tiden er fuldstændig trofast mod, gentager hun i et interview med Dagligvarehandlen.dk.

Hun slår fast, at hun ikke længere skænker det en tanke, når hun er i kønsmæssigt mindretal. Og faktisk oplever hun modsat en stor omsorg fra både sine nærmeste chef og mandlige kolleger, når hun skal træde ud af sin komfortzone.

Louise Gade er som leder meget bevidst om at undgå rygklappere. Hun vil hellere høre kollegernes ærlige mening, og som hun for halvandet år siden sagde i et interview med Børsen, da hun fyldte 50 år:  - Jeg vil hellere have svesken på disken end rygklappernes gummicelle.

Med alderen har hun også indset, at det tager tid at skabe kulturforandringer. Derfor er tålmodighed også en dyd i lederskabet samtidig med, at der skabes den nødvendige fremdrift. Her kan man passende citere koncernens grundlægger Herman Salling, der blev kendt for sin enkle måde at sikre en solid forretning: Rettidig omhu.

Gør det en forskel, at du er en kvindelig leder?

- I mit eget team på otte personer har vi en ligelig kønsfordeling og en aldersmæssig spredning fra 26 til 59 år og en spredning i anciennitet fra 1 år til 28 år, ligesom vi kommer med forskellige uddannelser og brancher. Det gør en forskel, da vi får flere perspektiver på opgaverne og udfordringerne. Det er jo ret kendt, at en faldgrube for ledere kan være at omgive sig med spejlbilleder af sig selv.  Man vil instinktivt rekruttere dem, der ligner en selv. Gør man det, ja så bliver man ikke udfordret.

Er du en rollemodel for andre kvinder?

- Jeg vil gerne være med til at inspirere både mænd og kvinder til at bevæge sig uden for komfortzonen og nyde den oplevelse, som det er at få succes med noget, som man måske til en begyndelse var lidt usikker på. Kvinderne har måske tilbøjelighed til at være noget mere i kontrol og sikker i deres sag, før de våger sig ud på det dybe vand. Det er noget, som vi prøver at få svar på gennem samtaler med kvinderne for at kunne skabe de rammer, der bedst muligt for alle talenter spil uanset køn eller baggrund.

Hvad skal der til for at tiltrække endnu flere kvinder til lederjobs i både butikker og hovedkontorer?

- Myter og fordomme står givetvis til dels stadig i vejen for det at være kvindelig leder. Også selv om vi har talt om ligestilling i mange år. Men vi må bare erkende, at det tager tid at ændre en kultur og personlige indstillinger.

- Hvis man drømmer om at blive leder, er man nødt til at prioritere og have afstemt forventninger med sin familie. For indimellem vil der kunne være lange arbejdsdage. Men det er min egen erfaring, at det kan man planlægge sig ud af, da man som leder har friheden til planlægning til så at gå tidligere eller møde senere andre dage og ikke mindst sætte et team, der kan hjælpe en. Og så skal man huske, at man ikke kan være verdensmester til det hele og hele tiden, siger Louise Gade, der nu har to halvvoksne børn. Da de gik i børnehave, delte hun opgaven med at hente og bringe med sin mand og en barnepige.

- Som kvindelig leder må man også være klar til at afgive lidt af kontrollen derhjemme og stole på, at ægtefællen kan give børnene tøj på og flette deres hår.

- Hvis man trækker ”kvindekortet” med alt, hvad det indebærer af opgaver med at hente børn, købe ind og lave mad og gøre rent, så kan det blive svært at finde egen tid. Så her har kvinder med ambitioner også en pligt til turde delegere lidt. Til gengæld skal vi som arbejdsgiver og koncern sikre de rammer, der både for mænd og kvinder bygger en bro mellem arbejdsliv og privatliv. Det handler i bund og grund også om at sikre sig relevans for fremtidens arbejdskraft. Ellers vælge de unge bare en anden vej, siger Louise Gade.

Fremtidens ledere

Louise Gade runder interviewet af med tre citater, som hun mener tegner billedet af kravene til fremtidens ledere, uanset om rollen udføres af mænd eller kvinder.

Den første, der får ordet, er er den egyptiske fødte økonom Minouche Shafik, der frem til sidste år var direktør for London School of Economics og nu direktør Columbia University, der har sagt: "Tidligere handlede job om muskler, nu handler de om hjerner, men i fremtiden vil de handle om hjertet”.

- Jo mere vi kan måle og veje i en digitaliseret og automatiseret verden, desto vigtigere er det som leder at forstå det irrationelle, som vil være iboende mennesket, og som man er nødt til at agere ud fra. Verden er i farver og ikke kun to streger i et regneark, siger Louise Gade.

Og så er der teologien K. E. Løgstrup, der var professor på Århus Universitet, der sagde: ”… at du har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at du holder noget af dets liv i dine hænder.”  

- Det skal man være særligt bevidst om som leder, siger Louise Gade, der på LinkedIn delte sin glæde over, at Kong Frederik den 10. har valgt at formulere sig valgsprog med: ”Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark".

- For alle os, der finder glæde og inspiration i professor Løgstrups etik og religionsfilosofi, er Kongens valgsprog en særlig glæde. Det er et stærkt og klogt valg i en verden, der mere end nogensinde kalder på medmenneskeligt ansvar, indlevelse, nærvær og sammenhold og menneskelighed, siger Louise Gade.

Og endelig får filosoffen Søren Kirkegaard ordet med præmissen om, at for at kunne hjælpe et andet menneske ”må du først og fremmest forstå det, han forstår”. 

- Det er grundlæggende forretningsforståelse, at man skal være nysgerrig og undersøgende og forstå, hvad det er, man har med at gøre, og hvad der skaber værdi for forretningen. Jeg skal være nysgerrig på, hvad der fylder i medarbejdernes, kollegaernes og forretningens hverdag og ikke have fokus på at finde fejl og mangler. For i sidste ende handler det for os alle om modet til at turde at prøve noget nyt og være ærlige, når vi begår fejl, så vi kan lære af det og undgå at begå den samme fejl igen, siger Louise Gade og slutter: 

- Det er som regel i fejl, der ligger den største læring og innovationskraft.

Om Louise Gade

Den tidligere borgmester og Venstre-kvinde Louise Gade har siden oktober 2019 været direktør i Salling Group med ansvar for People, Culture & Sustainability. 

Hun indrømmer, at hun for snart fem år siden kom med fordomme – eller ”bias” som det hedder i HR-lingo – om dagligvarehandlen, der bestemt ikke rummede prestige og karriere.

- Men jeg er i den grad blevet klogere. Jeg har ingen andre steder mødt så stærkt et fællesskab, stolthed og arbejdsglæde. Dedikationen til det kollegiale fællesskab og til hele tiden at gøre det bedre hver eneste dag er nok noget særligt for dagligvarehandlen, hvor medarbejderne meget konkret kan se, hvad indsatsen, man yder i fællesskab dag for dag, betyder for omsætningen, siger Louise Gade og tilføjer:

- Kompetent, inspirerende og motiverende ledelse betyder meget i en koncern som Salling Group og er en topprioritet.

Louise Gade har selv ledelseserfaring med sig fra både den private og offentlige sektor samt fra den politiske verden.  

- Som politiker lærer man at kunne motivere og skabe en vision, som folk har lyst til at følge, uden de er forpligtede til det. Man lærer også meget om stakeholdermanagement - hvem er det, man skal involvere, hvor meget og hvornår, siger Louise Gade.

Hun blev i 2009 vicedirektør med ansvar for HR på Aarhus Universitet. I 2015 blev hun direktør for efter- og videreuddannelser på VIA University College og siden prorektor.

Gennem årene har hun haft en række tillidsposter. Aktuelt er hun næstformand for Nordea-fonden og medlem af bestyrelsen i Bikubenfonden samt Ole Kirks Fond ligesom hun er formand for Tænketanken One/Third.

Louise er også rundet af de værdier, som hun fik med sig fra sine forældres gård i Thy og senere gennem en uddannelse til jurist og advokat 

Dette er det andet interview med Louise Gade til temaet om flere kvinder i ledelsen.


 

Opdateret 8. mar 2024