Den lokale købmand er kvinde med en klar opfordring

Kvinder i ledelsen 8. mar 2024 -
This describes the image
Maja Steen har de seneste to år været selvstændig købmand i Min Købmand i Nørager.  Foto: Min Købmand
  • Vi skal have flere kvindelige ledere i en mandsdomineret verden, siger Maja Steen, Min Købmand i Nørager

Skrevet af: Henrik Denman

Købmanden i Nørager på Djursland er med i kæden Min Købmand og er en populær og velbesøgt forretning, men købmanden adskiller sig på et område fra mange andre forretninger i branchen. Butikken drives af en kvindelig købmand, Maja Steen, og hun er dermed rollemodel for en udvikling med flere kvinder som købmand og i lederstillinger, som Dagrofa har større fokus på. 

Maja Steen fortæller med begejstring, hvorfor hun fra helt ung har følt sig tiltrukket af butikslivet.

– Det faldt fra begyndelsen så nemt for mig. Jeg er meget udadvendt og har nemt ved at tale med folk og skabe kundekontakt. Det kan jeg godt lide. Jeg synes, at det fedeste i hele verden er at sælge og at have kundekontakt. Det er en rigtig god kombi. Hvis man godt kan lide at lede og drifte en forretning, så kan det ikke være bedre end at være selv-stændig købmand. 

I dag er hun 38 år og har arbejdet i detailhandel siden hun var 15. Hun begyndte som flaskedreng på den lokale Q8-tankstation og arbejdere sig gennem 10 år op til at blive butikschef. Q8 valgte for en række år tilbage at afvikle deres tankstationer rundt omkring i landet, så Maja Steen fik derefter jobbet som daglig leder i Min Købmand i Nørager. 

Mandsdomineret verden
For to år siden valgte købmanden at trække sig tilbage, og Maja Steen valgte at overtage forretningen og blive selvstændig købmand.

Hun har i dag mange års erfaring med at drive og lede en butik. Da hun begyndte at stige i graderne, tænkte hun ikke meget over forskellen på mænd og kvinder i lederstillinger, men i dag er hun mere bevidst om emnet.  

– Jeg har nok ikke fra starten gjort mig så mange overvejelser, men jeg blev mere bevidst om det, da jeg begyndte at få lederstillinger. Jeg har da fundet ud af, at det er en meget mandedomineret verden, jeg er kommet ind i. Folk har taget godt imod mig, men jeg kan da godt mærke, at det er anderledes at være i en så mandedomineret verden. 

– Der er forskel på at være kvinde og mand i dette fag. Når jeg siger forskelle kan det lyde i en lidt negativ retning. Jeg ved ikke, om der er en fordom om, at mænd er klogere og dygtigere og bedre kan regne den ud end kvinder kan, men det er bestemt ikke tilfældet. Jeg tror, at der er en lidt uskreven regel, for der mange, der bliver virkelig overrasket, når jeg fortæller, at jeg er selvstændig købmand. Jeg tænker, at det ikke er på grund af min alder, for jeg er snart 40 år, men at det er på grund af, at jeg er kvinde. Det er ikke normalt – i hvert fald ikke endnu, siger Maja Steen.

Weekendmor
Hun er meget bevidst om at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. Hun har tre børn på syv, ni og 13 år, og dem ser hun meget ofte, når de kommer ind i forretningen efter skoletid. Børnene bor imidlertid ikke hos hende i hverdagen, men i nærheden hos deres far, så hun er dermed weekendmor. Hun ved, at det stadig er utraditionelt, men ordningen fungerer meget tilfredsstillende for hele familien.

– Min mand og jeg er skilt, men vi har et rigtig godt samarbejde. Jeg var der meget, da børnene var små, for der var vi jo sammen. Han var selvstændig, og rollerne var byttet lidt rundt. Man kan sige, at jeg er lidt privilegeret ved at have en eksmand, der er så motiveret for at have børnene. Det er meget den omvendte verden, for man ser som regel, at det er mændene, der har børnene i weekenden og ikke kvinderne. Sådan har det fungeret det sidste halve års tid. Det er lidt anderledes. 

– Det fungerer virkelig godt. Jeg har et bagland, der støtter op om mig, selv om jeg ikke er i et kæresteforhold med min eksmand længere, men det er virkelig alfa og omega. Jeg må sige, at min eksmand støtter op om mig og tager sin tørn med børnene. Det priser jeg mig lykkelig for. Jeg ved, at børnene har det godt og vi har et godt samarbejde. Jeg ser også børnene meget i butikken, når de kommer fra skole og hygger sig og læser lektier, så det er ikke sådan, at jeg ikke ser dem i hverdagen.
 
Flere kvinder som ledere
Maja Steen ser gerne, at der kommer flere kvinder som både købmænd og i andre lederstillinger vi branchen.  Det fordrer, at man i branchen tør synliggøre fordelene, men også ulemperne ved at være leder, så man ved, hvad man går ind til. At man tør stå frem og sige, hvad der går rigtig godt og hvad der er svært.

– Der er mange fordele ved at være selvstændig købmand, og det er måske ikke alle, der ved det eller tænker på det, fordi de tror, at man arbejder hele tiden. Det gør man også, men det har også nogle fordele, at man kan tage lidt nemmere fri, og at man er herre i eget hus. Man skal synliggøre, hvordan tingene egentlig hænger sammen, og at det er relativt nemt at blive selvstændig købmand. Man skal også gøre de uddannelser synlige, som man kan få, og som jeg selv har taget, og desuden sætte fokus på flere kvindelige rollemodeller. Finde nogle, der tør stå frem og sige, at det kan man sagtens som kvinde.

– Jeg savner kvinder i lederstillinger og som købmænd, som man kan sparre med. Ikke at der er noget i vejen med at sparre med mænd, men nogle gange er snakken bare en lille smule anderledes og også måske lidt mere feminin, hvor det ikke er så meget drift og økonomi, men også de bløde værdier, man har som kvinde på en arbejdsplads.

Maja Steen har en aktiv hverdag, som hun trives med og holder meget af. I sin fritid går hun til styrketræning for at holde kroppen sund og stærk – og ellers er det hjemmet og børnene, der kalder på hendes opmærksomhed. 
 

Opdateret 8. mar 2024