Job på kanten: Coop Crew gav Lukas karriere-medvind
-
Lukas er rollemodel for unge med handicap. Men derfor kan man stadig have det svært, viser hans aktuelle situation.
Få et fritidsjob – og få en karriere!
Sådan er det gået for rigtig mange unge, der har deltaget i Coop Crew.
Hele 1363 unge har gennemført et Coop Crew-forløb, og mere end halvdelen kom i mål: de scorede efterfølgende et fritidsjob. Nogle fra crew'et får også en opadgående karriere i dagligvarebranchen.
22-årige Lukas Smidt Jacobsen er en af dem. Han arbejder i 365discount på Gefionsvej i Helsingør, og han er avanceret til at blive 'treer' i butikken – efter butikschefen og souschefen.
Kasse-succes
Lukas trodser sit handicap – en lammet højre arm – og i de seneste knap fire år har han været en meget populær kassemedarbejder i tre nordsjællandske 365discount-butikker.
Flere Helsingør-kunder synes ligefrem, at den unge fyr gør det så godt, at de har nomineret ham til prisen 'Danmarks sødeste kassedame m/k': en konkurrence ugebladet Hjemmet står bag.
- Da jeg tidligere arbejdede i 365discount i Ålsgårde, nævnte nogle kunder, at jeg burde nomineres til prisen. Men i år blev jeg det faktisk. Flere synes åbenbart, at jeg giver en rigtig god og venlig service. Jeg kan ellers have svært ved at udtrykke mig. Svært med kommunikation. Men jeg har lært meget i årenes løb. Jeg sørger for øjenkontakt, smiler, og jeg hilser på, siger Lukas.
Hvorefter han netop lyser op i et smil, der tydeligvis kan gøre underværker ved kasselinjen en tidlig mandag morgen.
Folkemøde-visit
Få dage efter at Dagligvarehandlen.dk interviewede den unge fyr, skulle han også deltage i en panel-samtale ved Folkemødet på Bornholm, hvor man tog fat om emnet: 'Har arbejdsmarkedet plads til alle?'
Her var han i selskab med inklusionskonsulent Dennis Pihl fra Coop HR Udvikling. Han har fulgt Lukas siden han kom i gang i Coop Crew.
Men selv om Lukas altså på mange måder er en rollemodel for nye Coop Crew-deltagere, vil det være firkantet og unuanceret at portrættere ham som en jublende 'succeshistorie'.
Lukas er nemlig midlertidigt noget ramt på arbejdsglæden, og hans salgschef Paw Møller bakker op. Paw flankerer Lukas ved interviewet:
- Vi skal finde den rigtige balance. Lukas må ikke overanstrenge sig, for hans ryg kan ikke tåle for tunge løft. Vi hjælper generelt vores medarbejdere med at finde en butik, man trives godt i. Lige nu er det vigtigste for Lukas, at han skal arbejde et sted, hvor han er glad for at være, og hvor han kan udvikle sig. Vi støtter, så godt vi kan, forsikrer salgschef Paw Møller.
Fedt at have et job
Lukas er i hvert fald meget tilfreds med, at han for længst har fået fast job. Han gider ikke sidde derhjemme og kukkelure.
- Jeg var faktisk en af de allerførste i Coop Crew. Jeg var 16 år og havde ikke rigtig tænkt over, om jeg skulle gå efter et butiksarbejde. Jeg manglede sådan set ikke selvtillid. Jeg vidste bare ikke, hvad jeg ville. Det var én dag ad gangen. Men målet var at få et job, og med Coop Crew blev der lavet en rigtig god plan for mig, siger Lukas.
Han tilføjer entusiastisk:
- Det viste sig, at dét med at arbejde i butik lige var mig. Jeg elsker salg! Som når varerne bare flyver væk fra hylderne, og der hele tiden skal fyldes op. Jeg kan godt li' at følge med i, hvad der sker i butikken, og sørge for, at der er pænt og ordentligt. Jeg har fundet et job, der passer godt til mig, og jeg vil gerne dygtiggøre mig, f.eks. ved kurser. Men jeg ved ikke, hvor meget det kan blive til, siger Lukas.
Lukas Smidt Jacobsen viser andre, at man godt kan arbejde i butik, selv om man er fysisk udfordret. Lukas var som 16-årig pioner i Coop Crew: et samarbejde mellem ungdomsskoler, Ungdomsskoleforeningen og Coop. Crew'et hjælper unge med at få et fritidsjob
Tung erkendelse
Han har taget turen fra servicemedarbejder over elev til salgsassistent. Indtil videre har han mest passet kassen, men det magter han nu kun i begrænset omfang.
- Jeg er lammet i den ene arm, så jeg kan kun bruge venstre arm. Jeg får derfor ondt i den ene skulder af arbejdet i kassen. Samtidig vil jeg også gerne prøve noget nyt og udfordre mig selv. Derfor er jeg nu mest på gulvet og passer især frugt- og grønt-afdelingen. Jeg lærer rigtig mange rutiner i butikken, bl.a. omkring morgen- og aften-arbejde. Desværre kan jeg ikke løfte tunge ting op på de øverste hylder, for så bliver jeg skæv i ryggen. Jeg har dog svært ved at stoppe, når jeg bliver grebet af arbejdet. Jeg ville gerne kunne det hele, men kroppen kan ikke, erkender Lukas.
Særbehandling eller ej?
Når han skal lære nyt, har han også brug for mere hjælp, end de fleste andre medarbejdere.
- Jeg skal have ekstra vejledning, ellers kan jeg glemme ting, og struktur er ikke min stærke side. Jeg er også noget perfektionist med det, jeg laver. Så jeg skal helst have helt styr på, hvad jeg skal gøre.
Hvordan ønsker du selv at andre møder dig omkring de udfordringer, du har?
- Åh, jeg ved snart ikke … Jeg tror bare, at jeg vil have, at andre ser mig som en normal fyr.
Er det lidt sammensat? På den ene side vil du vel gerne ha', at der tages hensyn til, at du ikke kan helt så meget som andre – men på den anden side bryder du dig måske heller ikke om at blive pakket ind i vat og blive overbeskyttet?
- Nej, det bryder jeg mig bestemt ikke om. Det kan nok være svært at finde en balance. Men jeg ønsker egentlig mest at blive behandlet som alle mulige andre. Jeg trives også godt med mine kolleger her i butikken, som jeg snakker stille og roligt med, siger Lukas.
Crew-kaptajn
Han er nu selv blevet en del af oplæringen af andre.
- Jeg hjælper nyansatte, der skal arbejde i kassen eller ude på gulvet. Og jeg har hjulpet de to seneste Coop Crew-hold med at komme i gang. Nogle af deltagerne har også fået jobs efterfølgende.
- Jeg blev selv ansat takket være Coop Crew, så det giver mening, at jeg hjælper de nye. Det har dog været en svær opgave, for det med kommunikation er ikke det, jeg er bedst til. Men jeg synes, at det er gået godt. Jeg har lært meget – og jeg er også blevet lidt mere pædagogisk, siger Lukas med et smil.