Flere danskere grænsehandler i Sverige

Forbrugere 23. okt 2018 -
This describes the image
Det kan stadig betale sig for danskerne at købe cigaretter på den anden side af Øresund, selv om svenskerne har planer om at forhøje afgiften på bl.a. tobak. Illustration: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Søren Tougaard

Det privatejede svenske rederi Stena Line har denne sommer oplevet en markant vækst på færgeruterne over Kattegat. Hele 68 pct. flere danskere tog ifølge rederiet en smuttur til Sverige i juni-august sammenlignet med 2017, mens trafikken af svenske gæster på endagsture i Danmark i samme periode blev øget med 25 pct.

Stena Line opgiver selv flere årsager til den stærkt øgede sommertrafik på ruterne Frederikshavn-Göteborg og Grenaa-Varberg. F.eks. ser en ny investeringsstrategi, der skal øge antallet af passagerer på ruterne, allerede ud til at have givet resultat, ligesom en lav svensk kronekurs har gjort en smuttur over Kattegat endnu mere fordelagtig for danske passagerer.

Den svenske krone er aktuelt i kurs 72,3 og har taget et dyk på ca. 8 pct. det seneste år. Målt over tre år har den svenske krone tabt 12 pct. af sin værdi over for den danske.

Får 5 pct. rabat i ICA

At danskerne har fået endnu mere appetit for at handle hinsidan, mærker man også på Øresundsbroen. I perioden september-maj tilbyder Øresundsbroen en særligt fordelagtig pris, hvis man kører ud og hjem inden for seks timer efter kl. 17 på hverdage og hele weekenden. Her oplyser Øresundsbroens presseansvarlige, at smutturene udgjorde ca. 20 pct. af turene blandt selskabets fritidskunder i perioden. Især indkøb af dagligvarer står højt på danskernes to-doliste på de korte smutture til Sverige.

Her får danskere, der er med i Øresundsbroens fordelsprogram Club BroPas, f.eks. 5 pct. rabat på hele beløbet, når de handler i to udvalgte ICA-butikker i shoppingcentrene Emporia og Mobilia i Malmø, samt 20 pct. rabat, hvis de køber slik i slikkæden Hemmakväll.

- Det mest populære tilbud i vores fordelsprogram er ICA supermarked i Emporia. Samlet set er det en vigtig del af Øresundsbroens målsætning, at det er nemt og attraktivt at tage over sundet, så vi er naturligvis glade for at se den stigende interesse på dette område, siger Jens Genders, konstitueret presseansvarlig hos Øresundsbroen.

DSK ønsker lavere afgift

Brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd (DSK), der kæmper for bedre konkurrencevilkår til hjemlige købmænd, er knap så begejstret for danskernes stigende trafik og shopping i Sverige og så gerne mindre grænsehandel i såvel Sverige som i Tyskland.

I finanslovforslaget for 2019 lægger regeringen op til at afsætte en samlet pulje på i alt 390 mio. kr. fordelt over tre år, der skal bruges på at sænke flere punktafgifter og mindske grænsehandlen. Brancheorganisationen håber på, at især chokoladeafgiften, der dækker alle former for slik, bliver sænket herhjemme.

- DSK vil naturligvis glæde sig over enhver politisk beslutning, der nedbringer grænsehandlen, men chokoladeafgiften er hævet 83 pct. de sidste ti år. Det medfører en ganske voldsom grænse- og illegal handel med varer fra både Tyskland og Sverige. Meget taler derfor for, at toppen bør kappes af chokoladeafgiften, når finansloven skal forhandles på plads, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK.

Opdateret 10. nov 2020