Pilen peger igen op for fødevarepriser

Forbrugere 13. maj 2024 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Efter faldende priser i dagligvarebutikkerne ligger fødevarerne nu 0,9 pct. over sidste års niveau. Dansk Erhverv forventer, at lønvæksten vil presse forbrugerpriserne yderligere i vejret resten af året. 

Skrevet af: Søren Tougaard

I marts lå fødevarepriserne 0,8 pct. under samme måned sidste år. I april er det billede ændret, så priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikke i dagligvarebutikkerne i snit lå 0,9 pct. over april sidste år. 

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop har opgjort inflationen herhjemme til blot 0.8 pct. i april. Det er dog for tidligt, at danskerne begynder at glæde sig over en meget lav inflation. 

Lønvæksten er nemlig steget med hele 5,3 pct. i første kvartal, hvilket er den højeste lønvækst siden 1988, lyder det fra Dansk Erhverv. Det vil presse forbrugerpriserne opad, forventer erhvervsorganisationen i sin prognose.    

- Vi forventer, at den høje lønvækst vil få virksomhederne til at øge deres priser, og dermed lægge et opadgående inflationspres frem mod slutningen af 2024. Det vil især være varer og tjenester, hvor arbejdskraften fylder en forholdsvis stor del af omkostninger, hvor risikoen øgede forbrugerpriser er størst. Det kan vi også se i tallene nu, hvor prisstigninger på restaurant- og cafebesøg er et væsentligt bidrag til inflationen. Det er en udvikling, der yderligere vil blive forstærket af at de globale råvare- og energipriser er steget mærkbart siden starten af året. Vores forventning er derfor, at inflationen vil tage til fra de nuværende 0,8 pct. til op imod 3 pct. frem mod slutningen af året, siger Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv. 

- April måned kommer til at markere enden for meget lav inflation i Danmark for nu. Når sidste års meget store elprisfald i maj glider ud af inflationsmålet næste måned, forventer vi, at inflationen vil kravle tilbage over 2 pct. Det ændrer dog ikke på, at de danske forbrugere er bedre stillet end forbrugerne i vores nabolande, simpelthen fordi forbrugerpriserne er steget mindre i Danmark, lyder det i en kommentar fra Bjørn Tangaa Sillemann, chefanalytiker i Danske Bank.

Fra marts til april i år steg fødevarepriserne med 1,2 pct.

 

Opdateret 13. maj 2024