Fra isenkram til gourmet

Dagrofa 26. okt 2016 -
This describes the image
||||||||||||| For få uger siden åbnede købmand Peter Egebæk dørene til en ombygget og renoveret Meny i Kalundborg, hvor stort set alt i butikken er nyt. Foto: John Ehbrecht|||Indgangen til supermarkedet domineres af den farverige blomsterafdeling. Foro: John Ehbrecht|
Skrevet af: Henrik Denman

Indtil for halvandet år siden vidste Peter Egebæk, der da boede i København, ikke meget mere om fødevarer, end forbrugere gør generelt. For halvandet år siden tog hans tilværelse en helt eventyrlig drejning, da han besluttede sig for at blive selvstændig købmand i Kalundborg.

Han er uddannet isenkræmmer, men i marts 2015 flyttede han fra København til Kalundborg og skiftede livet som salgschef i designvirksomheden Stelton ud med tilværelsen som selvstændig købmand på det yderste Vestsjælland.

Han overtog byens Eurospar supermarked, gik kort tid efter med i den nystartede Meny-kæde og har siden på godt et års tid vist, at man i dagens Danmark godt kan sælge kvalitetsmad til danskerne.

Målet er klart for den 37-årige købmand:

– Vi skal være Vestsjællands fødevaremarked nummer et, siger han.

Den synlige købmand

Han fortæller begejstret om sin forretning og sine planer i et rask tempo, der matcher til hans hastige skridt ned gennem supermarkedets gange. Ingen er i tvivl, når de møder købmandens muntre hilsen. Iført blå skjorte og butterfly, ternet jakke, sorte bukser og blå sko er han nem at spotte i den stadige strøm af kunder, der på denne råkolde, overskyede eftermiddag går på indkøb i det velassorterede fødevaremarked.

Peter Egebæk lægger ikke skjul på, at han har fart på. Han havde hovedet fyldt af ideer, da han slog til og blev selvstændig købmand, og han ville hurtigst muligt i gang med sit projekt, som han kalder det.

– Jeg vil gerne sprænge nogle rammer og sætte nye højder for, hvad man kan nå, hvis man vil. Min Meny skal skille sig ud – ellers bliver det bare pris, pris og atter pris, siger han.

Stor investering

For få uger siden åbnede han dørene til en ombygget og renoveret Meny i Kalundborg, hvor stort set alt i butikken er nyt. At føre så store drømme ud i livet koster – i dette tilfælde lyder den samlede investering på omkring 24 mio. kr.

– Jeg har KFI som investeringspartner, men selvfølgelig er det også en stor satsning for dem. Da jeg først fortalte om mine planer, var der nogen skepsis, og en investering i den størrelsesorden ville nok ikke normalt have kunnet lade sig gøre. Man da KFI så, hvilke rammer vi sprængte på bare et år, hvor omsætningen er forøget markant, besluttede de at bakke mit projekt op med den store investering, fortæller Peter Egebæk.

Konkret har han i løbet af sit første år som Meny-købmand formået at nå en omsætning, som han egentlig havde budgetteret til at nå på 10 år. Omsætningen er øget med ca. 150 pct., og indtjeningen har bevæget sig fra røde tal til en eksplosiv vækst.

– Jeg oplever KFI som meget seriøse og kompetente, men jeg har også sagt fra starten, at vi skal gøre tingene ordentligt og fuldt ud – ellers kan det ikke lade sig gøre at nå toppen, siger Peter Egebæk.

_u5r1287

Torvestemning

På en rundtur gennem forretningen fortæller han om nogle af de mange planer, han ønsker at føre ud i livet for at skabe et fødevaremarked, der ikke blot skal være byens bedste, men som skal tiltrække kunder fra hele Vestsjælland helt fra Holbæk, hvor et stigende antal kunder allerede har spottet den nye Meny-købmand og kvitterer med at lægge weekendindkøb i Kalundborg i stedet for i hjembyen.

Forområdet er et område, hvor Peter Egebæk vil skabe forandring og friste kunderne med kvalitetsoplevelser. I dag bruges pladsen ved indgangen til en stor blomsterafdeling og desuden til bagerforretningen med brød fra egen bager plus kiosken.

Her arbejder købmanden på at skabe et spændende torveområde i stil med Torvehallerne i København.

– Vi skal have en torvehalsstemning med stader, hvor kunderne kan købe vores hjemmebagte kvalitetsbrød, som vores egen bager i øvrigt bager hele dagen og ikke bare om natten, vi skal have ismejeri med hjemmelavet is, kaffebod med den bedste kaffe fra Lavazza og et pizzeria med gourmetpizza. Kunderne skal kunne købe en kop kaffe og sætte ved små borde ude i blomsterafdelingen.

For at føre drømmene ud i livet har Peter Egebæk ansat en konceptudvikler, der også skal stå for produktionen af den hjemmelavede kvalitetsis.

Fra køl til kaffe

Den store frugt og grøntafdeling er under køl, så kølekæden forlænges, og de friske råvarer kan holde sig friske to-tre dage ekstra hjemme hos kunderne.

Herfra går kunderne fra køl til kaffe. De tilbydes en friskbrygget kop kaffe, hvor Peter Egebæk tester en ny type kaffeafdeling med kaffemaskine sammen med Peter Larsen Kaffe.

Den store vinafdeling med omkring 650 forskellige vine inddelt efter lande har et loungeområde, hvor kunderne kan sidde og smage på vinene, og herfra går man ud i hjertet af fødevaremarkedet – ferskvareafdelingen.

I køkkenet arbejder en chefkok og tre kokke sammen med slagterne, og butikken har eget pølsemageri, røgeri og kogeri, hvor kødet tilberedes i et sous vide-kar, så det bliver tilberedt i lang tid i vakuumindpakning, så man får et saftigt stykke kød, hvor smagen kommer til sin ret.

Mange supermarkeder tilbyder frisk fisk en dag om ugen – hos Meny i Kalundborg kan man købe friskfanget fisk alle ugens dage.

– Vi har en meget stor ferskvareafdeling, der er dobbelt så stor som den, man finder normalt. Men vi må bare sige, at der er masser af udbydere af dagligvarer. Det spændende er at lave et fødevaremarked, og hvis man vil trække kunder ind fra et stort opland, skal der være noget i butikken, der skiller sig ud.

For købmand Peter Egebæk har den største oplevelse været at komme tilbage på butiksgulvet og møde kunderne i øjenhøjde. Han insisterer på, at butikkens ansatte skal hilse på kunderne, som han selv gør det. Selv på turen ud på den store parkeringsplads bevæger han sig rundt med raske skridt, mens han humørfyldt hilser til højre og venstre på de mange, der tiltrækkes af Kalundborgs nye, smagfulde indkøbsoplevelse.

[gallery ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTU2NC5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxNTY0IiwiY2FwdGlvbiI6IkZvdG86IEpvaG4gRWhicmVjaHQiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTU0MC5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxNTQwIiwiY2FwdGlvbiI6IkRuIHNhbWxlZGUgaW52ZXN0ZXJpbmcgaSBzdXBlcm1hcmtlZGV0IGVyIDI0IG1pby4ga3IuIEZvdG86IEpvaG4gRWhicmVjaHQiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTQ0OC5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxNDQ4IiwiY2FwdGlvbiI6IkluZHRhZyBhZiBtZXJlIGZlZCBmaXNrIGkgc3RlZGV0IGZvciByXHUwMGY4ZHQga1x1MDBmOGQgZ2F2bmVyIHN1bmRoZWRlbi4gRm90bzogSm9obiBFaGJyZWNodCIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTQzNS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxNDM1IiwiY2FwdGlvbiI6IkZvcnVkZW4gc2xhZ3RlcmUgaGFyIGJ1dGlra2VuIGkga1x1MDBmOGtrZW5ldCBlbiBjaGVma29rIG9nIHRyZSBrb2trZS4gRm90bzogSm9obiBFaGJyZWNodCIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTQzMS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxNDMxIiwiY2FwdGlvbiI6IktcdTAwZjhibWFuZCBQZXRlciBFZ2ViXHUwMGU2ayB2aWwgc2thYmUgVmVzdHNqXHUwMGU2bGxhbmRzIGZcdTAwZjhkZXZhcmVtYXJrZWQgbnVtbWVyIGV0LiBGb3RvOiBKb2huIEVoYnJlY2h0IiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTQxMS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxNDExIiwiY2FwdGlvbiI6IkRlbiBzdG9yZSB2aW5hZmRlbGluZyBtZWQgb21rcmluZyA2NTAgZm9yc2tlbGxpZ2UgdmluZSBmb3JkZWx0IGVmdGVyIGxhbmRlIGhhciBldCBsb3VuZ2VvbXJcdTAwZTVkZSwgaHZvciBrdW5kZXJuZSBrYW4gc21hZ2UgcFx1MDBlNSB2aW5lbmUuIEZvdG86IEpvaG4gRWhicmVjaHQiLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTM4MS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxMzgxIiwiY2FwdGlvbiI6IiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTMwNS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxMzA1IiwiY2FwdGlvbiI6IkZvcm9tclx1MDBlNWRldCB2ZWQga2Fzc2VybmUgZXIgZXQgb21yXHUwMGU1ZGUsIGh2b3IgUGV0ZXIgRWdlYlx1MDBlNmsgdmlsIHNrYWJlIGZvcmFuZHJpbmcgb2cgZnJpc3RlIGt1bmRlcm5lIG1lZCBrdmFsaXRldHNvcGxldmVsc2VyLiBGb3RvOiBKb2huIEVoYnJlY2h0IiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ==,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8xMFwvVTVSMTI5OS5qcGciLCJ0aXRsZSI6Il91NXIxMjk5IiwiY2FwdGlvbiI6IkluZGdhbmdlbiB0aWwgc3VwZXJtYXJrZWRldCBkb21pbmVyZXMgYWYgZGVuIGZhcnZlcmlnZSBibG9tc3RlcmFmZGVsaW5nLiBGb3JvOiBKb2huIEVoYnJlY2h0IiwiYWx0IjoiIiwiZGVzY3JpcHRpb24iOiIifQ=="]

Opdateret 10. nov 2020