DFDS sætter strøm til Coops klimamål 

Coop 28. nov 2023 -
This describes the image
Foto: Martin Ries for Coop
  • Nye tonstunge el-lastbiler sikrer millionaftale med Coop Logistik

10 elektriske lastbiler skal fremover bringe varer ud til Coops butikker i Jylland. Coop og DFDS har indgået et nyt strategisk samarbejde, der omfatter et tocifret millionbeløb.

Aftalen med DFDS skal sætte mere kraft på Coops grønne omstilling.

- I Coop har vi en meget ambitiøs klima-plan, hvor vi i 2025 skal have reduceret CO2-udledningen fra vores driftsaktiviteter med 75 pct. i forhold til 2018. Vi skal også have reduceret CO2 udledningerne fra vores transport-leverandører. Derfor er vi også glade for, at vi har indgået denne langsigtede aftale med DFDS, som en del af vores klima-strategi, siger direktør Jakob Birk, Coop Logistik.

Omstilling af den tunge transport har hidtil kørt i slæbegear. Men nu begynder vognmændene at skifte gear.

 - Det er vores første store el-lastbiler. Forklaringen er, at batterierne ikke har været kraftige nok. Nu har vi aftale omkring disse 10, der giver nogle erfaringer, som vi kan arbejde videre med. Vi forventer helt klart, at der kommer mange flere efterhånden som batteri-teknologien bliver bedre, siger direktør Jakob Birk, Coop Logistik til Dagligvarehandlen.dk.

DFDS har 127 lastbiler på el

Den nye millionaftale med DFDS betyder, at samarbejdet med den hidtidig transportør Ole Larsen Transport stopper, når DFDS fra den 1. februar 2024 skal stå for distribution af dagligvarer fra Coops lager i Aalborg, Aalborg Distributionscenter, og en stor del af kød, frugt & grønt og andre frisk-varer fra lageret ved Aarhus, Hasselager Ferskvarecenter.

DFDS har globalt 127 elektriske lastbiler i sin flåde, hvoraf 27 kører på de danske veje sammen med 52 elektriske køletrailere.

- I DFDS stræber vi dagligt efter at minimere miljøpåvirkningen fra køletransport, og vores dedikation til elektriske lastbiler udgør et markant skridt mod bæredygtig transport, siger Anders Mikael Christensen, Vice President, Logistics, Nordics Cold.

Coops første eldrevne lastbil til tung godstransport fik premiere i januar i fjor, da den trillede ud fra lageret i Brøndby med varer til de københavnske butikker. Strømmen kommer blandt andet fra solceller, der er monteret på taget af lageret.

Dengang udtalte Coops adm. direktør Kræn Østergaard Nielsen, at ”vi vil gerne gå forrest i den grønne omstilling - også inden for transportsektoren.”

Den første udgave var en 18 pallers forvogn med køl, som kunne køre 140 kilometer på en opladning med en opladningstid på en time. De nye lastbiler har ifølge Jakob Birk betydeligt hurtige opladningstid og en rækkevidde på op mod 400 km afhængig af kørestil og årstid, da kulde påvirker batteriets kapacitet.

- Den grønne omstilling af transport handler om el-ladenetværk, rækkevidde og til dels ekstraomkostninger, siger Jakob Birk.

 

Opdateret 2. jan 2024