Dagligvareaktører advarer mod højere punktafgifter

Coop 23. maj 2019 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Socialdemokratiets økonomiske 2025-udspil varsler højere punktafgifter på en lang række populære nydelsesvarer som chokolade, kaffe, slik og is, hvis Danmarks største parti kommer til magten efter valget.

Den nuværende regerings skattestop har siden 2017 låst afgifterne fast. I stedet ønsker Socialdemokratiet, at regulerer afgiften fra 2020 og frem med 1,8 pct. om året, svarende til inflationen.

Hos Peter Beier Chokolade mener stifter og adm. direktør Peter Beier, at en stigende afgift på chokolade vil dræbe branchen helt og føre illegal handel og øget grænsehandel med sig.

I forvejen betaler virksomheden 26 kr. i afgift per kilo chokolade.

- Der er meget kriminalitet, for der er så sindsygt mange penge i at importere illegalt. Grænsehandlen florerer, og den vil eksplodere endnu mere, hvis du går ind og hæver afgiften endnu en gang, siger Peter Beier til Fødevarewatch.

Advarsler fra Coop og DSK

I Coop mener man ligeledes, at øgede afgifter vil sætte ekstra skub i grænsehandlen, og samme holdning deles af De Samvirkende Købmænd (DSK).

- Hverken Sverige eller Tyskland indekserer punktafgifter; ja faktisk har hverken Sverige eller Tyskland en afgift på chokolade og anden slik. Højere afgifter i Danmark gør det dyrere at handle de daglige fornødenheder og gør samtidig grænsehandel mere attraktivt. Det må være muligt at indeksere nogle miljøafgifter uden at gøre de daglige fornødenheder dyrere, skriver Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd, på Linkedin.

Claus Bøgelund Nielsens opfordring henviser til en udmelding fra Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht, der tidligere har forklaret, at partiet især fokus på at hæve punktafgifterne for områder, der belaster miljøet så som CFC-gasser, affaldsafgifter og afgifter for engangsservice.

Ifølge Skatteministeriet udgjorde grænsehandlen af nydelsesmidler og madvarer samlet 4,4 mia. kr. i 2017.

Opdateret 10. nov 2020