Coop investerer 273 millioner i at nå energimål

Coop 6. nov 2018 -
This describes the image
Arkivfoto: John Ehbrecht
Skrevet af: Søren Tougaard

Få medarbejdere og ledere i Coop skænkede for blot få år tilbage dagligvarekoncernens energiforbrug mange tanker, men det har siden ændret sig.

For skal Coop nå i mål med at skære 20 pct. på energiforbruget i 2020 i forhold til forbruget i 2014, kræver det, at hele organisationen trækker i den samme grønne retning.

Det ved Kira Toft Schmidt alt om. Hun er ansvarlig for indførelsen af ISO 50001 energiledelse, der er et vigtigt pejlemærke hen imod Coops mål om at reducere energiregningen med 55 mio. kr. år efter år efter 2020.

- Jeg fik at vide for to år siden, da jeg startede i jobbet, at ingen i Coop interesserede sig for energi. Det besluttede jeg mig for at ville lave om på, selv om jeg godt ved, at det med energibesparelser kan lyde ret kedeligt. Men der er rigtig mange penge i det, foruden hele CSR-delen, fortæller Kira Toft Schmidt om arbejdet med at energieffektivisere i alle hjørner af dagligvarekoncernen.

Engagement i højsædet

Modsat hvad man kunne forvente, har Kira Toft Schmidt ikke en baggrund som ingeniør, men indenfor kommunikation og marketing, og den baggrund har givet hende en force i at involvere topledelsen og tusindvis af butiksmedarbejdere i det store energiprojekt.

F.eks. er der blevet lavet en app til medarbejderne, der bl.a. indeholder små film som involverer og giver hurtige sparetips.

Samtidig afholder Coop ugentlige konkurrencer, så medarbejderne motiveres til at spare på energien såvel i butikken som derhjemme.

- Det nytter ikke noget, at man har nogle målsætninger. Det skal ud at leve i butikkerne. Engage the employees (engagere medarbejderne). Det er det, det handler om, siger Kira Toft Schmidt.

Hun fortæller f.eks., at man kan spare 1000 kr. om året blot ved at sikre sig, at køleskabet har den rette temperatur.

For den enkelte butik betyder det måske ikke alverden, men ser man ud over alle Coops ca. 1100 butikker, kan det betyde en besparelse på hundredetusindvis af kroner om året, om kølemøblerne holder den rette temperatur eller ej.

Store besparelser i vente

Senest er alle Faktas mere end 350 butikker blevet energicertificeret.

Sidste år blev Irma det som den første kæde i Coop og en af de første dagligvarekæder i landet.

Og i uge 51 i år følger SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og Kvickly efter.

Med energicertificeringen følger blandt andet, at alle lys og spots er blevet udskiftet til energibesparende LED-pærer, og at der er blevet opsat flere intelligente energimålere, der kan overvåge forbruget af el, varme og køl.

Samlet investerer Coop 273 mio. kr. fra 2016 og frem til 2020 og forventer herefter en årlig besparelse på 55 mio. kr.

- Energiledelse er virkelig en god forretning, som jeg ikke kan forstå ikke er mere udbredt i danske virksomheder, men som flere og flere heldigvis er ved at få øjnene op for.

- Det fede ved energiledelse er, at det driver tingene fremad. Hvis vi skal opretholde vores certificering, handler det om, at vi hele tiden skal flytte os. Og der er heldigvis masser af gode folk ude i vores butikker, som virkelig går op i det, fordi det giver god mening, både økonomisk og værdimæssigt, siger Kira Toft Schmidt.

Opdateret 10. nov 2020