Brugsforeningsdirektør advarer imod genvalg af Coop-formand

Coop 11. apr 2018 -
This describes the image
Hvem der vinder kampvalget om formandsposten i Coop, bliver afgjort den 14. april. Illustration: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Søren Tougaard

Som formandsvalget i Coop nærmer sig, modtager de 124 landsrådsmedlemmer, der afgør valget, flere og flere mailindlæg med opfordringer til at stemme på den ene eller anden kandidat af de fire opstillede - og helt fravælge andre.

En forfatter til et nyligt indlæg er Kim Kanstrup, direktør i sjællandske Hvalsø Brugsforening.

Her advarer han direkte landsrådsmedlemmerne imod at genvælge Lasse Bolander.

"Lasse Bolander har haft rigeligt med tid til at skabe stabilitet, kontinuitet og fælles forståelse for den fremtidige strategi. Det er Lasse desværre ikke lykkedes med. Hvis Coop skal komme styrket igennem det forestående formandsvalg, skal der vælges en anden formand. Sker det ikke, er jeg sikker på, at den interne uro, der har været de sidste mange måneder, vil eskalere. Jeg siger ikke det for at male et skrækscenarie. Jeg mener det oprigtigt. Det vil være ubærligt, at stå efter et formandsvalg, hvor Lasse er blevet genvalgt, og ingen havde prøvet at fortælle, hvor galt det står til. Det vil få den konsekvens at vores virksomhed splittes yderligere. Måske i en grad, der gør det umuligt at samle den igen - til gavn alene for vores konkurrenter", skriver Kim Kanstrup blandt andet i mailen.

I indlægget opfordrer han ikke direkte landsrådsmedlemmerne til at stemme på en bestemt kandidat.

Som direktør i en selvstændig brugsforening bakker han dog op om de tre kædeforeningers fælles kandidat, den østjyske erhvervsmand Lars Fournais. Kim Kanstrup nævner dog også, at den vigtigste mission for ham personligt ikke er, hvem der bliver ny formand, men at undgå et genvalg af Lasse Bolander.

Overfor Dansk Handelsblad uddyber direktøren i Hvalsø Brugsforening kritikken af den siddende Coop-formand.

- Hvis Coop fortsætter som i de sidste 10 år, Lasse Bolander har været formand, ender det med at sende Coop ud af markedet. Vi har kørt en forretningsmodel, som vi ikke har råd til. Alle os, der sidder tæt på Coop ved, at butikkerne stadigvæk ikke tjener penge. Hvis man kigger rundt omkring i storbyerne, er der ikke etableret en eneste ny Coop-butik, fordi vi ikke kan betale den samme husleje som vores konkurrenter. Vi har for mange omkostninger, der gør, at vi ikke har råd til at være på steder som Carlsberg Byen, Aarhus Ø eller i nye områder i Aalborg eller Odense, siger Kim Kanstrup.

En splittet brugsbevægelse

Flere i og omkring Coop nævner det forstående formandsvalg som det vigtigste i årtier, fordi der er dyb splittelse mellem de selvstændige kædeforeninger på den ene side og Lasse Bolander og Coops adm. direktør Peter Høgsted på den anden.

Ifølge Kim Kanstrup stillede en selvstændig brugsforening forud for generalforsamlingen i SuperBrugsens kædeforening tilbage i maj sidste år et forslag om, at de selvstændige SuperBrugsen skulle forlade Coop-samarbejdet.

Forslaget blev dog trukket tilbage inden generalforsamlingen mod, at kædeforeningen arbejdede videre på at finde en løsning på det dårlige samarbejdsklima med Coops ledelse.

Samme diskussion kan blusse op igen efter valget, hvis Lasse Bolander bliver genvalgt, mener Kim Kanstrup.

- Der er et stort skridt fra at drøfte situationen til at træffe en beslutning på et bestyrelsesmøde om, at man vil opsige franchisekontrakten med Coop. Fensmark valgte at tage det skridt sidste år og der kan være flere butikker, der føler sig fristet af at tage det skridt. Om det er en, to eller 20 butikker, ved jeg ikke. Når det er sagt, så har vi det også sådan i kædeforeningerne, at vi ikke ønsker at forlade Coop. Men vi kan ikke blive ved med at se på det, der sker. Det bliver en langsom død, siger Kim Kanstrup.

 

Opdateret 10. nov 2020