Tyve i deodorant-sag er 'pålagt at betale erstatning'

Butikstyveri 3. okt 2024 -
This describes the image
Andreas Svarrer, tidligere bestyrer i ABC Lavpris i Billund, er harm over, at han ikke fik værdifuldt tyvegods udleveret fra politiet. Varerne endte i stedet på auktion. Privatfoto
  • Der er kommet svar fra justitsministeren i omdiskuteret sag om stjålne varer, der ifølge en butiksbestyrer helt urimeligt endte på auktion.

Dagligvarehandlen.dk fortalte 5. september en opsigtsvækkende historie om en butiksbestyrer, der ikke kunne få udleveret sine stjålne varer, der ellers efter alt at dømme var blevet fundet af politiet.

Andreas Svarrer, bestyrer i ABC Lavpris i Billund, fik sidste år stjålet 46 deodoranter fra forretningen. 

Tyvene var rumænere på storstilet togt hos en række supermarkeder i kæden ABC Lavpris. Det lykkedes tyvene at snuppe i alt 800 Hugo Boss-deodoranter til en pris af cirka 100 kroner per styk.

Nul retur

Men Andreas Svarrer fik ikke sine 46 deodoranter retur. Sydøstjyllands Politi valgte i stedet, at samtlige deodoranter blev sendt på offentlig auktion, og dermed tilfaldt pengene statskassen.

Hvorfor? Fordi politiet vurderede, at det ikke var muligt at klarlægge, hvem der var den retmæssige ejer af de enkelte, specifikke genstande. 

Andreas Svarrer var harmdirrende over den regelbundne beslutning, som han kaldte 'pisseuretfærdig'.

Hovedrysten fra politiker

Anni Matthiesen, folketingsmedlem for Venstre, blev også forarget over forløbet. Hun bad justitsministeren redegøre for, 'hvad der er årsagen til, at varerne ikke bliver leveret tilbage til ejeren frem for at blive solgt på auktion?'

Nu er der kommet svar, hvor det bl.a. fremgår af referatet: 

- At politikredsen den 4. oktober 2023 foretog anholdelse af tre personer, som blev sigtet for at have begået butikstyverierne. I forbindelse med anholdelserne ransagede politikredsen et sommerhus, hvor der blev fundet et større antal deodoranter, som blev beslaglagt sammen med et stort antal andre genstande. Den 30. november 2023 blev de tre personer kendt skyldige i forholdene, hvorefter retten konfiskerede deodoranterne og en række andre genstande. Politikredsen har herudover oplyst, at henset til den store mængde genstande og deodoranter, som blev fundet under ransagningen i forbindelse med anholdelse af gerningspersonerne, sammenholdt med at genstandene ifølge politikredsen hver især ikke havde særlige kendetegn eller serienumre, var det ikke muligt for politikredsen med sikkerhed at klarlægge, hvem der var retmæssig ejer af hver enkelt genstand. På den baggrund var det ikke muligt at udlevere de stjålne genstande til den retmæssige ejer. De konfiskerede genstande blev efterfølgende solgt på offentlig auktion, hvor udbyttet af auktionerne tilfalder statskassen, fremgår det af svaret fra justitsministeren.

'Pålagt at betale erstatning'

Samtidig oplyses det: - Politikredsen har afslutningsvis oplyst, at de tiltalte ved dom af 30. november 2023 blev pålagt at betale erstatning til de forurettede dagligvarebutikker.

De penge falder aldrig, konstaterer bestyrer Andreas Svarrer, som siden sidst er skiftet fra ABC Lavpris i Billund til ABC Lavpris i Herning. Han siger videre:

- De pågældende tyve fra Rumænien sidder en periode i fængsel herhjemme, og så blive de udvist. De skal så overføre penge til butikkerne, og de skal da være velkomne til at ringe og få et kontonummer. Men de betaler jo ikke. Så det er ret tåbeligt. 

- Det samme gælder jo, hvis det er danske tyve. Jeg har haft at gøre med flere sager, hvor tyve er blevet pålagt at betale beløb helt ned til 500 kr. Vi får ikke pengene. Derfor bør staten hjælpe butikker med at få inddraget beløbet fra tyvene: f.eks. ved at tilbageholde penge – lige som hvis man skylder i skat. Det kan man ikke gøre overfor rumænere, men det kan man da gøre overfor danskere.

Mener du, at politiet har ageret for regelbundet og usmidigt i sagen?

- Ja, i hvert fald den person, der har taget beslutningen. De stjålne varer var jo identiske med vores. Jeg savner en menneskelig faktor. Ingen ville have brokket sig, hvis de varer var blevet returneret til os, siger bestyrer Andreas Svarrer.

Lang næse til butikkerne

- De penge ser butikkerne aldrig, forudser Claus Bøgelund Nielsen også, når det gælder den aktuelle deodorant-sag. Han er vicedirektør i De Samvirkende Købmænd.

Ifølge DSK-vicedirektøren bliver der fra myndighedernes side ikke gjort nok for at en dømt tyv betaler erstatning – og det ender oftest med, at butikkerne aldrig ser en krone.

- Der er – som jeg har forstået det – tale om udenlandske statsborgere, der efter afsoning udvises. Butikkerne kan i øvrigt ikke forsikre sig mod tyveri. Det betyder, at butikkerne står med et kæmpe tab selvom varerne er lokaliseret. Statskassen får penge i kassen, mens offeret – her butikkerne – står tilbage med en lang næse. Det må kunne gøres bedre, siger Claus Bøgelund Nielsen og tilføjer:

- Når der er afsagt dom, bør det være myndighederne, der opkræver dén erstatning, som retten har fastsat hos de kriminelle. Der er mulighed for lønindeholdelse i en lang række tilfælde – også hvor 'løn' kan forstås som offentlige ydelser. Sådan bør det også være, når en retssag er afsluttet med en endelig dom. Ellers står offeret tilbage som taber, siger Claus Bøgelund Nielsen til Dagligvarehandlen.dk.

Opdateret 11. okt 2024