Malene Hansen er ikke bange for at træde i vandpytterne

SPAR 70 år 1. aug 2024 -
This describes the image
Foto: Spar
  • Malene Hansen er sådan en købmand, man lægger mærke til. Det vidner en håndfuld priser, et tilfreds lokalsamfund og et gåpåmod større end de flestes om.

Skrevet af: Sofie Sejling

Når 48-årige Malene Hansen går udenfor døren, kan det godt minde lidt om en regulær kendistilværelse. Hun bliver genkendt, et smil og et vink her og der, og hun sørger samtidig altid for at se præsentabel og smilende ud. Hun ved nemlig godt, at hun er sådan en, der bliver holdt øje med. Det er dog ikke, fordi Malene er fast gæst på den røde løber, at hun ofte genkendes. Hun er derimod købmand i byens samlingspunkt, Spar Haderup.

Butikken i Haderup har været en del af Malenes liv, siden hun var otte år gammel. Her købte hendes forældre nemlig lokalerne, og i barndommen sad Malene af og til i kassen. Senere tjente hun lommepengene hjem som almindelig ungarbejder. Dengang red hun meget, og derfor var det nærliggende at finansiere hobbyen i forældrenes butik, der den lå nedenunder barndomshjemmet.

Malene Hansen købte det halve af driften i butikken i Haderup i 2007 efter at have kørt den sammen med sin far i nogle år. Da hun var barn, var hun ellers sikker på, at det der købmandsliv ikke var noget for hende. Hun ville hellere være arkæolog eller damefrisør. Desuden havde hun set, hvordan hendes forældre knoklede, hvordan alle i byen vidste, hvem de var, og hvordan butikken havde indflydelse på familiens ferieplaner og øvrig fritid.

Malene gik dog alligevel i lære som købmand i den tidligere kæde Favør, og hun var også afdelingsleder i et større supermarked. Malene arbejdede herefter i familieforetagendet i Spar Haderup, dog med en afstikker til Århus, hvor hun uddannede sig til akademiøkonom med speciale i detailhandel. I løbet af årene, gik det op for hende, at hvis hun for alvor skulle gå i sine forældres fodspor, skulle det være i en mindre og mere lokal butik. Det var det, hun kendte, og det, der tiltalte hende mest.

I 2011 købte Malene også den anden halvdel af driften og i samme ombæring udvidede hun butikken og lageret med 150 kvadratmeter. Det skabte stor vækst i 2012, og det var blandt andet med til at indbringe hende prisen som Årets Købmand i Spar i 2013.

I 2019 gennemgik butikken en større ombygning. En omfartsvej rundt om Haderup kunne sende potentielle kunder væk fra byen, og derfor satte Malene alt ind på at give butikken en overhaling. Hele 118 kvadratmeter blev bygget til, grønt- og ferskvareafdelingen blev større ligesom delikatessen blev udvidet, og der blev sat mere plads af til hurtigretter. Det skabte en øget omsætning og var en stor succes for butikken.

Det regner med priser
Ombygningen var blandt andet en af grundene til, at Malene i 2021 kom i udlandets søgelys. Her blev hun indstillet til den internationale pris, FMI - The Food Industry Association’s Store Manager Award 2021 i kategorien: ”International retailers: Companies operating outside of the U.S.” og som den første danske købmand nogensinde vandt hun prisen.

Foruden ombygningen fik Malene prisen for sit fokus på madspild, som hun indimellem underviser i til skolebørn samt forsøger at råde bod på via Too Good To Go-ordningen. Herudover var motivationen, at Malene er den første kvinde i Spars kædeudvalg, at hun har en usædvanlig sans for udvikling og nytænkning, samt at hun formår at samle byen i form af mange lokalarrangementer.

Om prisen siger Malene selv:

– Det var uvirkeligt. Og så sidder de og siger ens navn og Danmark og alt muligt. Og jeg tænker bare, det er dig! Det er sådan noget, du laver, som åbenbart kan klinge derovre. Når man gør sådan en forskel, så er der nogen, der holder øje med det.

Den internationale pris er dog ikke den eneste, Malene har modtaget. Foruden prisen i 2013 har hun også vundet Årets Nybygger og i 2022 modtog hun Danish Retail Award, som gives til de mest forandringsskabende og entusiastiske butiks- eller varehuschefer i Danmark.

Snapchat-gruppe og gourmetaftener
Hvis der er noget, Malene er styret af, så er det udvikling. Det bekræfter den store ombygning blandt andet, men også i det daglige er udvikling vigtigt for Malene Hansen. Hun er ikke bange for at satse på nye ting, og hun drives af at tænke nyt. Det prøver hun at give videre til sine medarbejdere, der opfordres til selv at sætte ting i gang og tænke på alternative løsninger.

I forbindelse med en julefrokost for seks år siden udsprang også ideen om en lidt anderledes kommunikationsform medarbejderne imellem. Malene havde fundet ud af, at især de yngre ansatte brugte Snapchat meget til at kommunikere med hinanden, og så fik hun en ide. Medarbejderne kunne bruge platformen til at dele små beskeder, der vedrører butikken, med hinanden. Hver dag skrives dagens indekstal i chatgruppen, og desuden bliver den også brugt til små overleveringsbeskeder og hilsner til nytår og ved ferier. Med det sociale medie har Malene Hansen oplevet, at hun kan få fat i sine medarbejdere på en anden måde, og det bringer dem tættere sammen som kollegaer.

I det hele taget er det vigtigt, at medarbejderne trives, når de går på arbejde. De arbejder som et team, dækker ind for hinanden og sørger for at butikken står snorlige. For det forpligter at have en lokal butik, hvor kunderne er så vedkommende og loyale. Malene og butikken imødekommer det ved at have en høj butiksstandard og som nævnt tidligere gøre noget ud af at afholde lokalarrangementer. En stor succes er en gourmetaften, som afholdes hvert andet år. Her bliver der hyret kok udefra, serveret god mad og drukket god vin. Billetterne ryger lynhurtigt, og Malene oplever, at det er arrangementer som dette, der er med til at samle byen.

– Hvis du gør sådan lidt mere, end ud over det almindelige, så får du virkelig noget ud af det, lyder det fra købmanden, der arbejder ud fra mottoet, ”vi giver kun mere, end vi forventer”.

Har hun fundet sin rette plads
Selv om det hverken blev arkæologien eller damefrisør, der blev Malene Hansens kald, så føler hun selv, at hun er landet på den rette hylde. Hendes medarbejdere beskriver hende da også som en leder, der altid er glad, sætter gode rammer og som ikke er bleg for at tømme pappresseren og gå til hånde i butikken. Selvom Malene indimellem er ude af huset til møder og har meget kontorarbejde, så er det stadig vigtigt for hende at have føling med butikken.

En kollega sagde engang til hende, at Malene er sådan en, der træder i vandpytterne, hvor andre ville undvige dem. Det beviste hun ved den store ombygning i 2019, og når man spørger hende, hvad hun er stoltest af sin efterhånden 25 år i Spar Haderup, er det da også byggeriet, der bliver nævnt. Til trods for at det var en stor mundfuld, viste resultatet sig at blive en stor succes, og det motiverer Malene. Hun skal holdes i gang, og en udfordring tiltrækker mere end den skræmmer.

Man kunne måske godt tænke, at Malenes store succes som købmand, ville få hende til at søge nye, større udfordringer end butikken i Haderup kan give. Især da hun modtog FMI Store Manager Award, havde folk en ide om, at hun skulle søge nye muligheder. Men Malene blev i det velkendte, og det har hun tænkt sig at blive ved med. Det gør hende godt, at hun foruden butikken i Haderup også er engageret i Spars kædeudvalg, hvor hun kan være med til at sætte sit præg på fremtidens Spar-butikker.

– Jeg har det sindssygt godt i det, jeg er i. Men hvis nu vi snakker sammen om fem år, så kan det godt være, det er noget andet. Det ved man aldrig. Det må tiden vise.

Opdateret 1. aug 2024