Svenskere øger indsatsen mod kriminalitet

27. feb 2017 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
Skrevet af: Henrik Denman

Kriminalitet er i dag et af de største problemer i svensk dagligvarehandel. Det får branchen til at gå nye veje for at åbne politiets og politikernes øjne for, hvor hårdt butikstyverier og især røverier rammer butikkerne.

Det nye initiativ er en sikkerhedsuge, som gennemføres en gang om året.

Sikkerhedsugen finder typisk sted i uge 17, og det særlige ved ugen er, at alle i daglig-varehandlen anmelder kriminalitet mod deres butikker til politiet – også når der er tale om mindre former for kriminalitet.

I Sverige mener mange, at mørketal for kriminalitet mod handlen er stort, dvs. antallet af især tyverier, som ikke anmeldes. Ved at gennemføre sikkerhedsugen håber branchen også på at få fokus på problemet med mørketal.

I Danmark følger DSK den svenske udvikling tæt, men har dog ikke umiddelbart planer om at indføre en sikkerhedsuge.

– Jeg håber ikke, at der i Danmark er så store mørketal, at én uges fælles fokus i hele detailhandelen vil vise en meget stor forskel i forhold til det nuværende kendte omfang. Nu og her håber vi, at fornyet fokus fra minister, ordførere og fra politiet vil være tilstrækkeligt til at sætte fokus på problemet her i Danmark, siger vicedirektør i DSK, Claus Bøgelund Nielsen.

Dansk løsning

I sikkerhedsugen anmelder dagligvarebutikkerne alle former for kriminalitet, og samtidig indsender de oplysningerne til den arbejdsgruppe, der gennemfører sikkerhedsugen. Initiativtagerne er brancheorganisationen Livsmedelshandlarne i samarbejde med Svensk Handel og Icahandlernes Forbund.

Ved at samle al statistik om kriminalitet på dagligvarebutikkerne fra en enkelt uge plus det videomateriale, der findes, håber branchen at kunne få politikerne og politiet til at tage problemet mere seriøst.

Procesdirektør i Dansk Erhverv, Lars Alexander Borke, siger, at man herhjemme ikke har planer om at vælge den svenske løsning med en sikkerhedsuge, men at der er et problem med mørketal:

– Vi kan i dag hjælpe med efterforskningen med elektroniske anmeldelser om butikstyveri og eventuel overlevering af billedmateriale fra butikkerne. Det kan frigive nogle af politiets ressourcer ved at vi kan gøre det elektronisk, så man kunne jo håbe, at det kunne lette noget af ressourceproblemet.

– Hertil kommer, at vi i årevis har opfordret vores medlemmer til at anmelde alle tyverier, for både politikerne og politiet kigger i dag på statistikkerne og kan sige, at butikstyverier ligger status quo. Men når vi laver en analyse blandt vores medlemmer, finder vi ud af, at det måske er under 25 pct., der anmelder samtlige tyverier, siger Lars Alexander Borke.

Opdateret 10. nov 2020