Socialdemokratiet puster liv i gammel pantaftale

11. apr 2019 -
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen

Grænsepant ser ud til at blive et tema i den kommende valgkamp, hvis det står til Socialdemokratiet. Den seneste måneds tid har partiet ved flere lejligheder fremhævet problematikken og sagt, at der skal tages hånd om problemet.

- Vi kan se, at hver eneste gang, man laver indsamlinger (af affald i naturen, red.), finder man et meget stort antal dåser uden pant. Derfor siger vi, at man bør få aftalen fra 2015 sat i værk, siger Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører i Socialdemokratiet.

Han kritiserer den nuværende regering for at have forholdt sig passivt i forhold til den betændte sag, hvormed butikker syd for den dansk-tyske grænse er fritaget for pant på de flasker og dåser, der sælges til skandinaver eller finner.

Den pantfri zone i Slesvig-Holsten koster hvert år danske butikker omkring 500 mio. kr. i tabt omsætning, viser nye tal fra Skatteministeriet.

- Der er brugt mange undskyldninger for ikke at foretage sig noget. Socialdemokratiet er åben for at se, om vi kan forbedre aftalen, så den bliver mere vandtæt så at sige. Men det kræver, at regeringen vil gå til det med en anden mentalitet end den, der er lagt for dagen indtil videre, siger Christian Rabjerg Madsen.

Læs også: Nye tal: Pantfri grænsehandel koster danske butikker halv milliard årligt

Langstrakt forløb

Pantaftalen fra 2015 blev underskrevet af den daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) kort før et folketingsvalg, som gav Venstre statsministerposten.

Den nye miljøminister, Eva Kjer Hansen (V), udbad sig et ”serviceeftersyn” af aftalen med Tyskland og Slesvig-Holsten, da der var flere ulemper ved aftalen. Blandt andet ville et dansk-tysk pantsamarbejde ikke gælde grænsebutikker i Mecklenburg-Vorpommern, aftalen gjaldt kun danske forbrugere i Skandinavien, og pantsatsen var højere for danskere end for tyskere.

Dansk Erhverv mistede i 2016 tålmodigheden med tyskerne og klagede til EU-Kommissionen over den tyske regerings efterladenhed.

Læs også: International uenighed: EU-Domstol afgør om grænsepant er lovlig

Optimisme hos købmændene

Nuværende miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har tidligere afvist at genoptage den bilaterale aftale, da anklagen om tysk konkurrenceforvridning ligger hos EU-Domstolen.

- Jeg har ikke på noget tidspunkt påstået, det er nemt; men jeg synes, det er forkert, man ikke har gjort noget i fire år, siger Christian Rabjerg Madsen og fortsætter:

- Det fornuftige ville være at genbesøge aftalen fra 2015 og se på, hvad der skal til for at få den op at køre. Men det kræver, at man er villig til at tage dialogen med tyskerne.

Hos De Samvirkende Købmænd ser man positivt på den socialdemokratiske indstilling.

- Når ledende socialdemokrater melder klart ud, øger det sandsynligheden for, at en dansk regering vil prioritere sagen højt efter et valg – og det er vi naturligvis yderst tilfredse med, udtaler Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK.

Opdateret 10. nov 2020