Slikfuskere slipper for hårde straffe

2. apr 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
Skrevet af: Henrik Denman

I 2017 blev bødestraffene for snyd med afgifter på slik skærpet. Nu tre år efter må skatteminister Morten Bødskov (S) konstatere, at de hårdere bødestraffe ikke er slået igennem, og at der nu bliver uddelt færre bøder for slikfusk end nogensinde før.

Det fremgår af nye tal, som skatteministeren har givet til Folketinget.

En opgørelse viser, at Skattestyrelsen i de sidste tre år har gennemført 40 sager, hvor der er givet bøder for svindel med punktafgifter. I 2017 var der 36 sager – sidste år kun én enkelt sag.

Problemet er, at sagerne tilsyneladende strander hos politiet uden at blive sendt videre til domstolene.

Hos Rigspolitiet siger man, at politiet generelt er tvunget til at prioritere arbejdsopgaverne på en lang række områder. Generelt prioriterer politiet personfarlige sager højest, og derfor ender sager om afgiftssvindel længere nede i sagsbunkerne.

Den udvikling vækker undren hos Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby:

– I forhold til kiosksvindlen vil jeg anbefale, at skatteministeren rejser denne problematik over for justitsministeren for bedre at komme efter dem, der begår økonomisk kriminalitet ved at omgå danske skatter og afgifter. Det er i fælles interesse at få dette hul lukket, og jeg opfatter det klart som et hul. Det viser tallene. Det er meget pauvert, hvad der er kommet ud af stramningen af bøderammerne i 2016.

Krænker retsfølelsen

I De Samvirkende Købmænd retter vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen kritik mod udviklingen:

– Det er i den grad krænkende for både retsfølelsen, og for kampen imod den omfattende kriminalitet i dele af kioskverdenen, at et enstemmigt Folketing kan vedtage en stramning af loven uden der efterfølgende sker noget som helst. Ja, faktisk er der sket mindre, end hvis politikerne var fortsat med det tidligere bødeniveau.

– Det er bestemt ikke kønt, og der bør ryddes op i den sag, straks vi får lagt corona-krisen bag os, siger han.

Folketinget vedtog i 2016, at det fra 2017 skulle være dyrere at snyde med moms og afgifter. Derfor ændrede man loven og skærpede bødestraffene. Bøderne blev dobbelt så store som tidligere.

Efter de nye regler skulle bøden være 10.000 kr. ved første overtrædelse, og anden gang 20.000 kr. op til 40.000 kr. ved fjerde overtrædelse af bestemmelserne i afgiftsloven.

Desuden kan der gives en bøde for hvert afgiftsområde, så en bøde kan første gang komme op på 50.000 kr.

Målet var klart: skærpede bøder skulle dæmme op for den voksende svindel med illegal import af slik.

– Der skal sendes et klart signal om, at hvis man vælger at snyde, ja så falder hammeren altså, sagde daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V).

De nye tal fra Skattestyrelsen viser imidlertid, at loven med de skærpede bøder slet ikke er kommet til at virke.

I perioden 2017-19 har Skattestyrelsen gennemført 40 sager – heraf tre i 2018 og en enkelt i 2019 – som har udløst bøder for 344.500 kr.

Justitsministeren

Årsagen er ifølge styrelsen, at man ikke kan gå i gang med at straffe med de skærpede bøder, før et vist antal prøvesager har været ført ved domstolene.

Skattestyrelsen forklarer, at de har sendt et antal prøvesager til politiet, så domstolene kan angive et nyt bødeniveau. Men sagerne kommer ifølge Skattestyrelsen ikke videre fra politiet.

Hans Kristian Skibby vil snarest muligt få politiet til at prioritere sager om slikfusk højere og få dem til at sende sagerne til domstolene.

Han mener, at Skat allerede laver mange kontroller.

– Sagen illustrerer meget nøgternt, hvad der i virkeligheden er udfordringen mange steder, nemlig at der er for langt mellem kontrollerne i denne type af butikker, hvor man svindler med afgifter og sælger stjålne varer. Her er der efter vores bedste vurdering ikke tale om, at folk er blevet mindre kriminelle.

– Jeg tør godt lægge hovedet på blokken om, at sagerne stopper ved politiet. Jeg har en kraftig formodning om, at de sager, der måtte være overbragt, ikke ligger øverst i bunken.

Hans Kristian Skibby vil nu bringe justitsminister Nick Hækkerup (S) ind i sagen.

Han vil spørge ministeren, hvilke initiativer han vil sætte i gang for at få flere svindlere dømt med skærpede bøder, som loven har givet mulighed for siden 2017.

 

 

Opdateret 10. nov 2020