Nyt dansk forsøg på at få grænsepant på dåser

26. nov 2019 -
This describes the image
Miljøminister Lea Wermelin Grænsehandel og pant på dåser Foto: Steen Brogaard
Skrevet af: Henrik Denman

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil nu gøre et nyt forsøg på at få indført pant på dåser, som sælges i grænsehandlen syd for den dansk-tyske grænse. Dermed tager hun fat på et problem, som har været drøftet mellem Danmark og Tuskland i mere end 10 år.

Hun vil snarest kontakte sine tyske kolleger for at drøfte pant i grænsehandlen op. Det betyder, at hun skal have drøftelser med miljøministrene fra såvel Slesvig-Holsten som Tyskland.

– Helt konkret vil jeg bede tyskerne om et møde, hvor vi kan få dåserne på dagsordenen og dermed sikre, at der reelt kommer en løsning, sagde hun for nylig til DR.

Opgørelser fra de danske myndigheder har vist, at danskerne årligt køber omkring 650 mio. dåser uden pant i grænsehandlen. For Danmark har det i mange år imidlertid været et problem, at en stor del af de pantfrie dåser ender i den danske natur.

Den daværende SR-regering indgik kort før valget i 2015 en pantaftale med Slesvig-Holsten, der inden for få år skulle sikre pant på dåserne. Der var dog en række problemer ved aftalen, som først skulle afklares, og de problemer gik Venstre-regeringen i gang med at bringe i orden.

EU afviste klage

I marts 2016 klagede Dansk Erhverv til EU-Kommissionen over, at grænsebutikkerne syd for grænsen ikke opkrævede pant. Dansk Erhverv klagede over, at de nordtyske myndigheder i praksis tillader grænsehandelsbutikkerne at bruge de såkaldte eksporterklæringer, så de slipper for at opkræve tysk dåsepant over for skandinaviske kunder. I det øvrige Tyskland er butikkerne ellers forpligtet til at opkræve pant.

Sidste år afviste EU-Kommissionen Dansk Erhvervs klage over manglende pant på dåser i grænsehandlen. Dansk Erhverv ønskede derefter at indbringe sagen for domstolen.

Miljøminister Lea Wermelin siger:

– Pantaftalen, som vi indgik sidst vi sad i regering, har fået lov at ligge. Den tidligere regering fik ikke gjort noget ved problemet, og derfor er vi nu nødt til at tage fat i den dialog med tyskerne igen, så vi reelt kan komme fremad banen og sikre, at dåserne ikke havner i naturen.

Hun foreslår samtidig, at problemet ganske enkelt kan klares ved, at der kommer tysk pant på dåserne i grænsehandlen.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?