Minister igangsætter undersøgelse af differentieret moms på fødevarer

Politik og samfund 13. maj 2024 -
This describes the image
Foto: DSK
  • Skatteminister Jeppe Bruus (S) vil have analyseret muligheden for differentieret moms på fødevarer. DSK og Plantebranchen bakker op. 

Skrevet af: Søren Tougaard

I en lang årrække er debatten om at indføre differentieret moms på fødevarer i Danmark ind imellem dukket op til overfladen. Især op til valg.

Men ingen regering har valgt at se nærmere på ideen om at indføre lavere moms på udvalgte fødevarer, der f.eks. er sunde og har en mindre klimabelastning.

Det. selv om stort set resten af EU-landene har et differentieret momssystem modsat i Danmark, hvor momssatsen på 25 pct. er ens, uanset om forbrugeren køber kartofler, jeans eller køleskab.    

Nu vil skatteminister Jeppe Bruus (S) imidlertid tage første skridt og have belyst fordele og ulemper på at indføre en differentieret fødevaremoms.  

- Jeg har igangsat en analyse om differentieret moms på fødevarer, herunder frugt og grønt. Jeg ser frem til at læse resultaterne fra analysen, lyder det fra Jeppe Bruus i et ministersvar til Folketinget. 

Der mere end 16 år siden De Samvirkende Købmænd (DSK) første gang efterlyste et opgør med den danske enhedsmoms. Dengang foreslog købmændenes interesseorganisation, at man kunne etablere en forsøgsordning med udgangspunkt i netop frugt og grønt. 

Derfor ser DSK også positivt på ministerens træk. 

- Prisen - og dermed moms og eventuelle afgifter - har betydning for salget. I Danmark har vi i forvejen EU's højeste beskatning på dagligvareindkøb. En analyse fra DSK har tidligere vist, at ca. 30 pct. af de penge vi bruger på indkøb af en typisk indkøbskurv. De usunde fødevarer er rigeligt dyrt i forvejen, så det sunde og bæredygtige er vejen frem til et større spænd mellem det sunde og det usunde. Vi ser derfor meget frem til resultatet af analysen fra ministeren, skriver vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK, i et opslag på Linkedin

Opbakning fra Plantebranchen

En analyse af differentieret moms på fødevarer vækker også glæde i interesseorganisationen Plantebranchen, som er talerør for danske producenter og importører af plantebaserede fødevarer. 

Ifølge bestyrelsesformand Henrik Lund, der også er CEO for den plantebaserede producent Naturli' vil en momsfritagelse på plantebaserede produkter både gavne folkesundheden og den grønne omstilling af landbruget.  

- En momsfritagelse på plantebaserede produkter, som har lavere CO2 udledning sammenlignet med animalske alternativer, vil eksempelvis have en positiv effekt på at få danskerne til at spise mere efter de officielle danske kostråd....En differentieret moms kan nok ikke stå alene, hvis vi skal rykke på den grønne omstilling, men måske kan vi nøjes med en lavere klimabeskatning af dansk landbrug end det, som der er lagt op til i øjeblikket - men det kræver, at de grønne fødevarer bliver billigere for danskerne og for at dansk landbrug kan kigge ind i ny spirende grøn forretning på afgrøder til human ernæring

 

Opdateret 13. maj 2024