Kategori 10

16. jan 2020 -
This describes the image
Lea Wermelin
Skrevet af: Henrik Denman
Kategori 10

Dermed er der udsigt til, at den dansk-tyske aftale om dåsepant i grænsehandlen fra 2015 bliver gennemført efter flere års forsinkelse.

Det oplyser Lea Wermelin til Dansk Handelsblad. Kommentaren kommer på baggrund af en henvendelse fra hendes tyske kollega i Slesvig-Holstens regering i Kiel, miljøminister Jan Philipp Albrecht (De Grønne), og miljøministeren i Berlin, Svenja Schulze (SPD).

De opfordrer Danmark til snarest muligt at sætte en stopper for det pantfrie salg af dåser i grænsehandlen. I brevet anmoder de tyske ministre den danske regering om at puste nyt liv i den dansk-tyske pantaftale fra 2015.

God dialog

– Jeg er glad for den gode dialog og samarbejde med de tyske ministre om at få løst miljøproblemet med dåsepant. Vi kigger på aftalen med friske øjne og kan forhåbentlig snart finde en løsning, der sikrer, at dåserne bliver genanvendt og ikke havner i naturen, skriver Lea Wermelin i et svar til Dansk Handelsblad.

– Jeg er meget optaget af genanvendelse og problemer med henkastet affald i naturen. Vi kan desværre se, at når der sælges dåser uden pant, så betyder det, at en del af dåserne bliver smidt i vejkanten eller i skoven. Samtidig bliver dåserne ikke genanvendt til nye dåser – det er spild af ressourcer, tilføjer miljøministeren.

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv følger man den nye udvikling i pantsagen med stor interesse.

– Vi synes, at den rigtige løsning er tysk pant på tyske dåser, men det er positivt, at Tyskland nu selv optager dialogen, siger viceadm. direktør Laurits Rønn.

Stor sag i EU

Han mener ikke, at det er en farbar vej at udvikle et dansk pantmærke til de tyske grænsehandelsbutikker. Den idé er født for mange år siden uden tanke på e-handel og klima. Han mener samtidig, at sagen om dåsepant i den dansk-tyske grænsehandel har meget alvorlige perspektiver.

– Vi tvivler fortsat på, at den i praksis kan blive implementeret i virkeligheden. I en større kontekst er denne sag faktisk meget vigtig, når implementeringen af EU’s producentansvar skal rulles ud fra 2025. For den stiller krav om, at alle tager ansvar for alle deres emballager – og ingen emballager er undtaget. Hvis dåsefritagelsen fortsat accepteres, åbner det jo en ladeport for andre undgåelser af ansvar for emballager rundt om i alle lande i EU på alle typer af emballage. Det er jo en trussel mod hele systemet og mod miljøet.

Dansk Erhverv har gennem flere år arbejdet på at få indført tyske dåsepant i grænsehandlen ved at klage til EU-Kommissionen. Det arbejde fortsætter, selv om Danmark og Tyskland nu arbejder på at gennemføre pantaftalen fra 2015:

– Vi mener ikke, at det har betydning for EU-sagen. Den kører fortsat og skal vurderes ud fra også juridiske betragtninger. Vi mener jo fortsat, at vi har ret i, at man ikke bare selv kan fritage sig for et åbenlyst ansvar for egne emballager, siger Laurits Rønn.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?