Dankortet bliver næsten 10 pct. dyrere for fysiske butikker
-
Antallet af Dankortbetalinger falder hurtigere end omkostningerne til driften. Derfor stiger priserne for de fysiske butikker den 1. april med 8,9 pct.
Nets har netop offentliggjort nye priser for at tage imod Dankort i fysisk handel for det kommende år. Prisen stiger med 8,9 pct.
Betalingsgiganten forklarer i en pressemeddelelse, at det er et vedvarende fald i transaktioner, som betyder, at der bliver stadig færre betalinger at fordele omkostningerne på.
- Vi må desværre konstatere, at markedsudviklingen går den forkerte vej, og derfor er vi nødsaget til at øge priserne for det kommende år, hvilket bringer os tilbage til det niveau vi lå på før prisnedsættelsen i 2022. Det er den hastige udbredelse af Apple Pay i butikkerne, der er den primære årsag til udviklingen, siger Esben Torpe Jørgensen, direktør i Nets med ansvar for Dankort.
Konkurrence og Forbrugerstyrelsen gennemførte i januar det periodiske omkostningsstudie af Dankort. Det viste, at omkostningerne til drift af Dankort-systemet var faldende.
Men antallet af transaktioner på Dankort falder hurtigere end omkostningerne, og derfor stiger priserne nu.
- Trods den varslede prisstigning holder priserne sig fortsat under 0,20 pct. i gennemsnit, og Dankort er dermed fortsat klart det billigste alternativ for butikkerne. Men udviklingen er dybt bekymrende, og det er afgørende vigtigt, at Dankort i løbet af i år bliver en del af Apple Pay hos alle banker, hvis vi skal vende udviklingen, siger Esben Torpe Jørgensen.
Nordea på vej med Dankort i Apple Pay
Brancheforeningen De Samvirkende Købmænd, DSK, havde gerne undgået denne prisforhøjelse, da der i sidste ende kun er forbrugerne til at betale for højere omkostninger.
- Forbrugerne har taget mobilbetalinger til sig, og Apple Pay står i dag for en meget stor andel af de samlede betalinger. Desværre er det kun Danske Bank, der aktuelt binder Dankort og Apple Pay sammen. Det betyder, at en betaling med Apple Pay typisk er dyrere for butikkerne end, hvis Dankort var med i Apple Pay, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.
Han opfordrer landets øvrige banker, hvor Nordea er på vej med en løsning, om at lade Dankortet følge med tiden og følge med de valg, som forbrugerne træffer.
- Det betyder konkret, at Dankort vil være en del af Apple Pay for langt flere banker. Det vil være godt for prisen, hvis langt flere betalinger kan deles om omkostningerne, siger Claus Bøgelund Nielsen.
Fagchef for bl.a. betalinger, Henrik Lundgaard Sedenmark, erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, skriver på Linkedin, at den maksimale pris for Dankort i fysisk handel bliver 0,5 pct. faldende til under 0,17 pct. for de største forhandlere.
- Så Dankort er absolut fortsat det mest kosteffektive betalingsmiddel for langt de fleste butikker. Med Dankort i Apple Pay vil antallet af transaktioner stige, og transaktionsprisen vil dermed falde.