Undersøgelse: Danskerne har i dag et meget stærkere fokus på madspild

Madspild 31. jul 2023 -
This describes the image
Som daværende miljøminister inviterede Troels Lund Poulsen (V) Stop Spild Af Mad til møde, og åbnede dermed den politiske dør for forbrugerbevægelsen. Steen Brogaard
  • Venstre-politikeren Troels Lund Poulsen var for 15 år siden med til at åbne de politiske døre for madspildsbevægelse 

I dag for 15 år siden blev ideen til forbrugerorganisationen Stop Spild Af Mad født, hvad der siden har udviklet sig til folkebevægelse, som også når ud over landets grænser.

Ifølge den nyeste gallupundersøgelse fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad angiver 94 pct af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Kun tre pct svarer “nej” og 3 pct. svarer “ved ikke”.

Den positive udvikling glæder fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), som var den første danske politiker i nyere tid, der gik ind i kampen mod madspild.

Som daværende miljøminister inviterede han Stop Spild Af Mad til møde, og åbnede dermed den politiske dør for forbrugerbevægelsen. Hver eneste danske regering har siden da aktivt arbejdet med kampen mod madspild, og Troels Lund Poulsen er stadig officiel ven af bevægelsen.

- Der er slet ingen tvivl om, at vi danskere i dag har en helt anden opmærksomhed på madspild end for 15 år siden. Det har Stop Spild Af Mad sin del af æren for, og jeg er stolt af, at jeg var med til at skubbe på for, at vi fik sat fokus på det, der var og er et stort problem. Og jeg håber, at vi i de næste år får taget nye landvindinger i den retning, siger Troels Lund Poulsen, fungerende forsvarsminister (V).

Første madspildsberegning i 2006

Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad var de første to organisationer, der for alvor fik gang i diskussionen om madspild. I 2006 gennemførte Landbrug & Fødevarer således de første beregninger på husholdningernes madspild.

Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad og idékvinden til bevægelsen, Selina Juul, glæder sig over udviklingen:

- Jeg husker, at der for 15 år siden stort set ikke var nogen, der snakkede om madspild. I dag er kampen mod madspild cementeret og forankret hos danskerne og er blevet en konkurrenceparameter hos virksomhederne. Men vi er ikke i mål endnu, da der fortsat eksisterer et for stort madspild i Danmark - så vi stopper ikke foreløbig.”

Kampen mod madspild bidrager til realiseringen af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling UN Sustainable Development Goal 12.3 - at halvere madspild og fødevaretab inden 2030.
 

Opdateret 31. jul 2023