Regeringen vil lette generationsskifteskatten i familieejet virksomheder

Lovgivning 20. jun 2024 -
This describes the image
Foto: Erhvervsministeriet
  • SVM-regeringen har netop præsenteret en erhvervspakke, der blandt andet skal gøre det billigere at overdrage familievirksomheder til næste generation.  

Skrevet af: Søren Tougaard

Regeringen har præsenteret udspillet Et stærkere erhvervsliv. Det består både af et eftersyn af erhvervsstøtten og nye initiativer for bedre rammevilkår for dansk erhvervsliv. I alt indeholder erhvervspakken skattelettelser for 1,8 mia. kr., mens regeringen omvendt vil bruge 900 mio. kr. mindre på erhvervsstøtte. 

Sigtet er dels, at styrke danske virksomheders konkurrenceevne og tiltrækningskraft efter nye medarbejdere på den internationale scene, dels at skabe bedre rammevilkår for vækst i Danmark. 

Familieejede virksomheder er en væsentlig del af den danske erhvervsstruktur, og de bidrager dagligt til at skabe velstand i Danmark, lyder det fra regeringen.

Derfor vil SVM-regeringen nedsætte afgiftssatsen for bo- og gaveafgiften fra 15 pct. til 10 pct. ved overdragelse af virksomheder til næste generation, ligesom man ønsker at forbedre beskatningen ved generationsskifte. Det skal ske ved, at virksomhederne får retskrav på en såkaldt skematisk værdiansættelse.   

- I generationer har danske familieejede virksomheder været en motor for den vækst og velstand, der gør det danske velfærdssamfund muligt. Derfor er jeg særligt glad for, vi nu lader familieejede virksomheder beholde flere af deres egne penge, når nøglerne gives videre til næste generation. Vi gør samtidig generationsskiftet mere gennemskueligt og giver danske familieejede virksomheder en tiltrængt økonomisk sikkerhed for, hvad de skal betale i skat. Det fastholder virksomheder i Danmark og frigør midler til investering i nye arbejdspladser, nye markeder og ny teknologi. Endnu et eksempel på tiltrængt politik, der kun lader sig gøre med en regering hen over midten, udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne, der var én af fire ministrer, der præsenterede erhvervspakken hos medicinalgiganten Lundbeck.

- Et sundt erhvervsliv skaber velstand, som alle danskeren nyder godt af og jeg glæder mig over, at Danmark har stribevis af både store og små familieejede virksomheder, som bidrager til vækst og udvikling i hele landet. Derfor er jeg stolt af, at vi nu skaber markant bedre rammer for, at de kan udvikle sig over generationer og på danske hænder – også når det gælder virksomheder, hvor fast ejendom er en stor del af porteføljen. Samlet set letter vi skatter for over 900 mio. kr. netto med dagens udspil, hvilket vil stille Danmark bedre i den internationale konkurrence, lyder det fra forsvarsminister og Venstre-formand Troels Lund Poulsen. 

Erhvervspakken omfatter også et løft i virksomhedernes incitament i at investere i forskning og udvikling ved at gøre F&U fradraget på 120 pct. permanent.

 

 

 

  

Opdateret 20. jun 2024