Opfølgende kontrolbesøg bliver halveret i nyt fødevareforlig

Lovgivning 11. jun 2024 -
This describes the image
Foto: Fødevarestyrelsen
  • Nyt fødevareforlig skrotter det ene af Fødevarestyrelsens to opfølgende kontrolbesøg, der hidtil har været praksis. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Dagens fødevareforlig, der er indgået bredt med alle Folketingets partier, sætter rammen for de næste fire års fødevarekontrol og fødevaresikkerhed til og med 2027. 

Aftalen møder ros fra flere interesseorganisationer. Det gælder f.eks. Dansk Erhverv, der især peger på, at det positivt, at antallet af fødevarekontroller nu reduceres, uden at det koster på fødevaresikkerheden

- Vi er især tilfredse med, at aftalen lægger op til en reduktion af Fødevarestyrelsens opfølgende kontrolbesøg. Det har vi i Dansk Erhverv kæmpet for de seneste år, og det er derfor meget positivt, at det andet opfølgende besøg nu afskaffes efter indskærpelser. Selvfølgelig havde en fuld afskaffelse været at foretrække, men virksomhederne vil opleve en lettelse af kontroltrykket, uden at det efter vores mening går ud over fødevaresikkerheden, så det synes vi, er rigtig positivt, siger Saoirse McKeever Andersen, fagchef for fødevarer i Dansk Erhverv.

At mindre fejl og forglemmelser ikke fremover per automatik udløser en sur smiley og to opfølgende kontrolbesøg, er man også meget tilfreds med i FødevareDanmark, der er paraplyorganisation for små og mellemstore fødevarevirksomheder. 

- Det er et godt forlig, der i sin helhed er godt for de små og mellemstore fødevarevirksomheder. Jeg hæfter mig særligt ved, at man giver fødevarekontrollanterne mere autonomi i forhold til at vurdere, om et kontrolbesøg er nødvendigt, og at man anmelder kontrollerne og sammenlægger flere kontrolbesøg. Desuden ser vi frem til en mere dialogbaseret tilgang med myndighederne, siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.

Opdateret 11. jun 2024