Danish Crown-topchef er tilhænger af lavere moms på fødevarer

Leverandører 15. maj 2024 -
This describes the image
Foto: Danish Crown
  • Jais Valeur mener, differentieret moms på fødevarer vil gøre hverdagen billigere for danskerne og samtidig styrke dansk økonomi.  

Skrevet af: Søren Tougaard

"Ja tak til differentieret moms på fødevarer".

Sådan lyder beskeden fra Jais Valeur, topchef i slagterigiganten Danish Crown, ovenpå skatteminister Jeppe Bruus (S) udmelding om at igangsætte en analyse, der skal se på mulighederne for at indføre differentieret moms på fødevarer herhjemme. 

Debatten om lavere moms på fødevarer i Danmark er ikke ligefrem af nyere dato. Ind imellem har emnet poppet op, og det var også tilfældet under inflationskrisen for to år siden, hvor Jais Valeur ligeledes luftede tanken som et værn mod den skyhøje inflation    

- I Danmark har vi en ensartet moms på 25 procent uanset varetype, mens samtlige andre EU-lande benytter differentieret moms, ofte med lavere satser på fødevarer. Lad os håbe, analysen bliver startskuddet til politisk handling. Det er nemlig fornuftig politik, der vil gøre en mærkbar forskel for de mange danskere, for hvem inflationen har haft store konsekvenser – og så vil det desuden øge Danmarks konkurrenceevne og styrke dansk økonomi, lyder det fra Jais Valeur på Linkedin, efter han har talt med Berlingske om samme emne.

Store interesser på spil

Bliver lavere moms på fødevarer en realitet om nogle år, vil det formentlig langt fra gælde for alle fødevarer. Mange politikere på Christiansborg ønsker nemlig kun en lavere moms på visse fødevarer, som ikke er klimabelastende - f.eks. på frugt og grønt. 

Jais Valeurs udmelding kommer i en tid, hvor en en grøn trepart bestående af regeringen, Landbrug & Fødevarer, Dansk Industri, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening samt tænketanken Concito som videnspartner drøfter en model for en CO2-afgift i landbruget.

En ekspertgruppe har tidligere fremlagt tre bud på fremtidige modeller. Den dyreste model vil koste en landmand 750 kr. per tons, den midterste 375 kr., mens den billigste model beskatter landmanden med en afgift på 125 kr. per tons.   

Formanden for interesseorganisationen Plantebranchen, Henrik Lund, der også er CEO for Naturli', har for nyligt udtalt, at klimaafgiften for landmændene kan blive lavere, hvis der bliver indført en lavere moms for de grønne fødevarer.

- En differentieret moms kan nok ikke stå alene, hvis vi skal rykke på den grønne omstilling, men måske kan vi nøjes med en lavere klimabeskatning af dansk landbrug end det, som der er lagt op til i øjeblikket - men det kræver, at de grønne fødevarer bliver billigere for danskerne og for at dansk landbrug kan kigge ind i ny spirende grøn forretning på afgrøder til human ernæring, sagde Henrik Lund tidligere på ugen.   

En trepartsgodkendt model vil tidligt blive præsenteret i næste måned, hvor treparten løber frem til. 

 

 

Opdateret 15. maj 2024