Dansk Erhverv vil lette afgifter på grænsefølsomme varer for 4 milliarder

Interesseorganisationer 31. okt 2023 -
This describes the image
Adm. direktør Brian Mikkelsen (midten), Dansk Erhverv, ved et tidligere besøg hos købmand Max Skov Hansen, Rema 1000 i Valby. Tidligere adm. direktør for DSK ses til højre. Arkivfoto: Flemming Effersøe
  • Erhvervsorganisationen har netop fremlagt en skatteplan for 2030 på hele 21 mia. kr. Udspillet indeholder mindre selskabsskat, bedre rammer for generationsskifte, lavere skat på arbejde og mindre afgifter på f.eks. chokolade og kaffe.    

Skrevet af: Søren Tougaard

Dagen efter, regeringen har fremlagt sit udspil om at give danskerne skattelettelser for lige under 7 mia. kr., der skal være fuldt indfaset i 2030, går erhvervsorganisationen Dansk Erhverv i offensiven og fremlægger en skatteplan, der indeholder skattelettelser for hele 21 mia. kr. for virksomheder og danskere. Altså tre gange så stor som regeringens udspil. 

Intentionen er at øge beskæftigelsen med over 50.000 personer i 2030 og gøre Danmark til verdens bedste land at drive virksomhed i, lyder det fra Dansk Erhverv. Danmark kommer nemlig i den grad til at mangle arbejdskraft de kommende år som følge af den demografiske udvikling. 

En stor del af den 21 mia. kr. store skatteplan fra Dansk Erhverv er at sænke skatten på arbejde i både top og i bund.

Desuden vil man investere 4,5 mia. kr. i at gøre det mere attraktivt at drive virksomhed i Danmark blandt andet ved at sænke selskabskatten fra 22 til 19 pct. 1,5 mia. kr. skal gå til at sikre bedre rammer for generationsskifte. Ifølge erhvervsorganisationen er planen mere end fuldt finansieret.  

- Hvis vi skal gøre Danmark til verdens bedste land at drive virksomhed i, så skal vi have store og brede ambitioner. Det har vi i Dansk Erhverv. Vores 2030-plan indeholder derfor netop både de brede og præcise penselstrøg, som dansk erhvervsliv og Danmark har brug for. Vores udspil imødekommer behovet for flere kollegaer, lige som den indebærer øgede investeringer i uddannelse, sundhed, forskning, grøn omstilling og digitalisering, der alt sammen gør Danmark sundere, grønnere og rigere, siger adm. direktør Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv. 

Vil bevare handel i Danmark 

Dansk Erhverv vil også styrke den hjemlige dagligvarehandel.

Det skal ske ved at afsætte en økonomisk ramme på 4 mia. kr. i umiddelbart provenu i 2030 til at gennemføre en omfattende afgiftssanering på grænsefølsomme varer. Alene dette forslag skønnes at øge beskæftigelsen med ca. 500 personer i 2030 og forbedre BNP med 2 mia.kr.

"Som eksempel på afgifter, der kan lettes eller fjernes, kan nævnes kaffeafgiften og den særlige tillægsafgift på mousserende vin, når vinen har et tryk på over 3 bar. Dertil kommer eksempelvis også chokoladeafgiften, der løbende pålægges flere produkter, hvilket øger kompleksiteten, administrationen og omkostningen for borgere og virksomheder. Derudover presser afgiften unødigt priserne på en række grænsehandelsfølsomme varer og er direkte medvirkende til øget grænsehandel, som er stærkt hæmmende for dagligvarebutikker i det sønderjyske", fremgår det af Dansk Erhvervs skatteplan Dansk Handlekraft 2030. 

 

Opdateret 31. okt 2023