Øko-salget peger igen opad

Forbrugere 9. feb 2024 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Efter et dyk i salget af økologi, går salget igen fremad. Økologisk Landsforening øjner igen årlige tocifrede vækstrater om et år eller to.    

Skrevet af: Søren Tougaard

De senere års prisstigninger på fødevarer på ca. 20 pct. har påvirket forbrugernes adfærd i supermarkedet. Forbrugerne trader ned og køber oftere private label på bekostning af mærkevarer. De har købt flere kampagnevarer, og så har det også påvirket salget af økologiske fødevarer herhjemme. 

I starten af 2023 lå øko-andelen af det samlede fødevaresalg på lige over 14 pct., men igennem årets første ni måneder faldt øko-andelen støt til 11,5 pct.

Den udvikling stoppede dog op i årets sidste kvartal, hvor øko-andelen nærmede sig 12 pct. af dagligvarehandlens salg. Det er på niveau med 2022, viser nye tal fra analysevirksomheden Kauza.

- Det økologiske salg steg med 4,5 pct. i fjerde kvartal af 2023 sammenlignet med samme periode året før. Det viser, at faldet i forbruget af økologiske fødevarer er stoppet, og at det nu går den anden vej efter en periode, hvor forbrugerne har følt sig pressede på pengepungen. Jeg er overbevist om, at vi kommer tilbage til de tocifrede, årlige vækstprocenter, vi havde i mange år, før coronapandemi, inflation, krig og usikkerhed ændrede billedet. Måske bliver det ikke i år, men så bliver det næste år eller året efter igen, siger Økologisk Landsforenings markedschef Carsten Ahrenfeldt.

Prisstigninger og hyppigere køb 

Stigningen i øko-salget skyldtes især to ting. For det første lå priserne på økologi i 4. kvartal 2023 16 pct. over samme kvartal året før. 

Dernæst stiger øko-andelen for familier med yngre børn og ældre par uden børn, mens det falder eller er status quo for alle øvrige forbrugere. I snit lægger forbrugerne 3,3 økologiske varer i indkøbskurven per tur rundt i dagligvarebutikken, viser tallene.

Forbrugerne vælger især hyppigere flere økologiske mejeriprodukter mens også den anden store øko-kategori frugt og grønt har oplevet en mindre fremgang. 

 

 

Opdateret 9. feb 2024