Lokal bankmand i spidsen for ny Spar

Dagrofa 2. apr 2019 -
This describes the image
Richo Boss kædedirektør Min Købmand og Spar og Købmand Rene Bach-Andersen Spar Tvis|Salg af økologi steget 2019|||| Richo Boss (tv) venter vækst i antallet af butikker. Her ved åbningen af Spar Tvis med købmand Rene Bach-Andersen. Foto: Caroline Burchardt|Foto: Caroline Burchardt|Foto: Caroline Burchardt|Foto: Caroline Burchardt|Foto: Caroline Burchardt|Foto: Caroline

Det er ingen hemmelighed, at den nye købmand i Tvis har en baggrund i finanssektoren og er ”ny i gamet”, som borgmester H.C. Østerby formulerede det, da der var åbningsdag for den nye Spar i Tvis.

- Til at hjælpe transformationen på vej har jeg et enkelt fif fra selvhjælpsbogen ”Nyt job, nye vaner”: Når du sætter vaskepulver på udsalg, skal du nok undgå skiltet ”Tilbud på hvid-vask”, grinede Holstebro Kommunes borgmester, inden han klippede snoren til butikken.

René Bach-Andersen har næsten tre årtiers erfaring fra bankverdenen, men sagde jobbet som erhvervsrådgiver i Jyske Bank op for at blive købmand. Et spring, som lokale ildsjæle tidligere har forsøgt – og er fejlet med.

[caption id="attachment_77867" align="alignnone" width="696"]Ved alle indfaldsveje til Tvis var der op til åbningen rejst skilte for at gøre opmærksom på den store dag. Ved alle indfaldsveje til Tvis var der op til åbningen rejst skilte for at gøre opmærksom på den store dag. Foto: Caroline Burchardt[/caption]

Det afskrækker dog ikke den nye købmand, der har været igennem fire praktikforløb i Dagrofa som forberedelse til den nye rolle. Desuden har han allieret sig med en souschef, som er uddannet inden for faget.

Hvad har overrasket dig mest?

- Jeg ved da lidt om kapital og likviditet, og at du helst ikke skal have givet mere end 80 øre for hver krone, du sælger for. Men der er så mange ting ved det at være købmand. Alle de ting, du skal have styr på med varer og bestillinger og systemer; det var fuldstændig uoverskueligt. Det er godt, jeg har en førstemand som Andreas. Han har været i Meny i Vildbjerg i fem-seks år. Han er en fantastisk hjælp, siger René Bach-Andersen.

[caption id="attachment_77864" align="alignnone" width="696"] Borgmester H.C. Østerby, Holstebro Kommune, fik hjælp af byens børn til at klippe snoren til den nye Spar-butik i Tvis. Foto: Caroline Burchardt[/caption]

Borgerfinansieret butik

Hundredevis af mennesker var mødt op for at se den nye Spar-butik i Tvis, da den åbnede. 1033 ekspeditioner nåede medarbejderne bag de to kasser igennem i løbet af den første dag i landsbyen, der har omkring 1100 indbyggere.

Flere af de fremmødte havde dog set butikken før, for de havde været med til at sætte varer på plads inden den store dag.

Den nye Spar er et af de mange borgerfinansierede butiksprojekter, der er dukket op de senere år. Tidligere havde byen en Min Købmand, men den kunne ikke løbe rundt. Sidste regnskab endte med et underskud på lige over 1 mio. kr.

[caption id="attachment_77866" align="alignnone" width="696"] Der var gang i begge kasser fra morgen til aften, da den nye købmandsbutik i Tvis åbnede, og der var smagsprøver på både is, slik og kakao til de yngste kunder. Foto: Caroline Burchardt[/caption]

Derfor skulle tvisborgerne bevise deres engagement for at holde liv i en købmand ved at grave dybt i lommerne.

- Vi gik i gang med at samle penge ind i september 2017. Inden jul skulle folk have vist deres opbakning. Det var der, vi skulle finde ud af, om folk var klar til at støtte det eller ej, fortæller René Bach-Andersen, som står bag nedsættelsen af den borgergruppe, der har brugt i alt tre år på at få åbnet Spar-butikken i Vestjylland.

- Vi havde sat et mål på 4 mio. kr., men vi vidste godt, vi kunne nøjes med lidt mindre. Da vi nærmede os jul, havde vi indsamlet mellem 2,8 og 2,9 mio. kr. Vi fik LAG-støtte (EU-tilskud til landdistriktsprojekter, red.) og yderligere borgerstøtte op til ca. 3,6 mio. kr., og så var vi klar til at gå videre med det, siger den nye købmand.

Udvidet convenience-sortiment

Med 650 husstande i sognet og 450 husstande, der bidrog med mellem en og seks anparter á 5000 kr., er det nu blevet til en butik på 800 kvm, hvoraf de 530 kvm er salgsareal.

Indgangspartiet rummer plads til tilbudsvarer, inden man kommer ind i et åbent område forrest i butikken, hvor der står brødskab, kaffemaskine og en impulskøler med forskellige convenience-varer.

Selv om butikken ikke er blandt de største, er der plads til de op mod 4500 varenumre, som blandt andet fordeler sig på både et regulært nonfood-sortiment, vinafdeling og et større område med køl/frys.

- Vi har valgt noget til ud over grundsortimentet på frost og køl for at få et bredt sortiment der. Vi tror på, at det, der sker i København, også rykker til Vestjylland på sigt. Så convenience tror jeg ikke, man skal glemme. Vi har gjort en del ud af frost og køl, også så vi kan skrue på køl/ frys-faciliteterne på sigt. Det, der er fryser i dag, kan blive til køler senere, siger René Bach-Andersen.

Sortimentet indbefatter også convenience-produkter i den dyrere ende for at understrege, at dette er en butik med et højere niveau, som sagtens kan konkurrere med de større butikker inde i Holstebro.

[caption id="attachment_77860" align="alignnone" width="696"] Der er også sat ekstra spot på økologiske og fri-for-varer i butikken. Foto: Caroline Burchardt[/caption]

Der er desuden salg af håndkøbsmedicin, og der er sat ovn op, så man er klar til selv at lune leverpostej og sørge for andre nemme delikatesser. Deciderede produktionsfaciliteter er der ikke.

Der er også mulighed for at lave bake-off, men i første omgang kommer bagværket fra den lokale bager.

Vaskehal og tankanlæg

For René Bach-Andersen og de øvrige lokale ildsjæle i Tvis var det netop meningen at beholde indkøbsmuligheden i byen for at holde den i live. For når først butikken lukker, følger andre, f.eks. skolen, hurtigt efter, og så ryger huspriserne i bund.

Og netop for at undgå at ryge i samme fælde som ildsjæle før dem har gruppen bag Spar i Tvis brugt kræfter på at udvide forretningen og samarbejdet med andre virksomheder for at tiltrække flere kunder.

Derfor er der sammen med åbningen af den nye butik også etableret en WashDrive- vaskehal, ligesom der på p-pladsen er blevet opsat et Go’On-brændstofanlæg.

Desuden er René Bach-Andersen ved at få udviklet en app, så kunderne eksempelvis kan bestille varer i frokostpausen og hente dem efter arbejde.

- Det går ikke af mode at bestille på nettet. Jeg har 850 arbejdspladser i byen, hvoraf de 500 kommer kørende til byen og skal ud igen. Kunne jeg nu lige få dem til at komme ind at tanke eller vaske bil og hente tre poser, kan jeg komme op på 28-29 mio. kr. plus moms i omsætning, fortæller han.

[caption id="attachment_77862" align="alignnone" width="696"] Den åbne og velassorterede frugt- og grøntafdeling er noget af det første, kunderne oplever efter forområdet med convenience. Foto: Caroline Burchardt[/caption]

Med en beliggenhed lige inden for byskiltet og tæt på holstebromotorvejen kommer der mange forbi butikken i løbet af en dag, hvad enten de skal ind eller ud for at komme på arbejde. Men alfa og omega er nu stadig den gode service i butikken.

- Der er ingen tvivl om, at vi går efter at være en af de lokale. Der er jeg nok lidt foran, ved det at jeg kender mange i byen og blander mig meget i mange ting i byen. Selvfølgelig skal du være med på beatet i denne internettid, men du skal samtidig være der for folk, når de møder ind i den fysiske butik. Hvis du kommer ned i butikken, og der er et kendt ansigt, der hilser på dig med en frisk bemærkning og husker at spørge til den ferie, I var på, føler du dig set, siger René Bach-Andersen, som faktisk selv er tilflytter til Tvis.

Han kom dertil for 20 år siden.

Opdateret 10. nov 2020