Den sidste påske: Købmand lukker efter 52 år i samme butik

Dagrofa 26. mar 2024 -
This describes the image
Købmand Herdis Madsen lukker og slukker i Min Købmand i Ulstrup.  Foto: Privat
  • 74-årige Herdis Madsen er i gang med sin og butikkens sidste uge. Varerne er sat ned, og efter påske er Min Købmand i Ulstrup endegyldig lukket

- Jeg har ikke været hjemme i 40 år, så det ved jeg ikke. Vi har ingen planer.

Sådan lyder svaret fra Herdis Madsen på spørgsmålet om, hvad hun og hendes mand, Peter, skal lave, når Herdis efter påske ikke længere er købmand i den lille butik i Ulstrup.

Her har hun året rundt været på arbejde 12 timer dagligt alle ugens 7 dage.

- Det har altid været min drøm at blive købmand. Men jeg kan ikke give et godt råd videre til de unge kvinder, for man er ikke ens

Og det er måske i virkeligheden et godt råd at huske, at selvom målet og drømmen er den samme, så er vejen ikke nødvendigvis ens for alle.

I butik fra barnsben

Herdis har været landsbyens købmand siden 1989, hvor hun overtog butikken fra svigerforældrene.

Hun kom til Ulstrup helt tilbage i 1972 efter et kort smut til Aarhus efter at være udlært hos brugsen i Højbjerg som 21-årig. Men allerede som barn gik hun til hånde hos den lokale købmand tæt på barndomshjemmet i Højbjerg Mølle ved Rødkærsbro. Så købmandskabet er faldet hende naturligt.

For Herdis var stillingen i Ulstrup ikke kun begyndelsen på vejen mod at opfylde drømmen om at blive købmand. Det daværende købmandspar havde en jævnaldrende søn, Peter, og de to fik med tiden et godt øje til hinanden og blev først kærester og siden gift nogle få år efter, at Herdis kom til Ulstrup.

Imens Herdis var i butikken, kørte Peter lastbil for Frode Laursen og blev senere stenhugger. Sammen har de to børn og fire børnebørn.

Et godt arbejdsliv

Herdis har ført butikken igennem både om- og tilbygninger samt renoveringen efter en ildebrand. 

Tiden i Ulstrup har været fuld af gode oplevelser med søde kunder, men man kan godt høre vemodigheden i stemmen, når hun fortæller, at de unge 50-årige hellere vil handle i butikkerne i de store byer.

Allerhelst ville Herdis gerne have givet nøglerne og butikken videre til en ny generation, men trods en ihærdig indsats fra Dagrofa gennem den seneste tid er det ikke lykkes at finde en ny købmand til Min Købmand i Ulstrup.

Nu er varerne sat ned og i påskeweekenden bliver der lukket og slukket for vand og varme, butikken, der har eksisteret siden 1942, tømmes helt. 

Og den genopstår ikke efter påsken.
 

Opdateret 27. mar 2024