Tema om rekruttering: Amanda har fundet sin helt rette hylde som købmand
-
Efter Amanda Kristensen sprang fra gymnasiet, fik hun øjnene op for en karriere i dagligvarehandlen. Lige siden har den 32-årige Meny-købmand arbejdet i branchen.
Som rigtig mange andre fik Amanda Kristensen et ungarbejderjob i en dagligvarebutik i Coop som 16-årig. Det var dog ikke i første omgang dagligvarehandlen, Amanda kastede sig over efter folkeskolen, men derimod skolebøgerne.
Efter halvandet år droppede Amanda gymnasiet og dagligdagen i klasseværelset. I stedet blev hun kort tid efter tilbudt at blive elev i Kvickly Lemvig – stedet hvor hun også havde været ungarbejder.
- Da jeg blev elev, gik det op for mig, hvad jeg skulle. Jeg havde måske placeret mig lidt forkert i forhold til en gymnasial uddannelse. Jeg var kørt sur i skolebøger. Når man finder ud af, at man brænder for noget, giver man sig også lidt mere, end man ellers vil have gjort. Jeg motiveres af kunder og de succeser, man får, og de mål man sætter sig, siger Amanda Kristensen om vejen ind i dagligvarebranchen.
Ny udfordring som købmand
For halvandet år siden foretog Amanda et nyt sceneskift i karrieren.
I Kvickly Lemvig havde hun arbejdet sig op til salgsleder for frugt og grønt og derefter souschef. Amandas talent for ledelse var blevet spottet, ikke bare internt i Coop.
Selv om hun var i gang med en butikslederaspirant-uddannelse, valgte hun at takke ja til tilbuddet om at springe over til Dagrofa som købmand for Meny i Struer, hvor hun netop har gennemført købmandsuddannelsen.
Her står Amanda i spidsen for 45 medarbejdere og har ansvaret for en større tocifret millionomsætning i den Dagrofa-ejet butik. Og det skræmte hende bestemt ikke, at hun nu for første gang skulle prøve kræfter med stilling som købmand.
- Da dette her tilbød sig, tænkte jeg straks, at det var noget for mig. Jeg kan godt lide udfordringer, og at der hele tiden sker forandringer på dagligvaremarkedet. Jeg elsker at arbejde med mennesker, og jeg stortrives, når mit personale har det godt. Vi skaber hinandens succes i butikken, siger Amanda.
Kvindelige købmænd er i klart undertal i dagligvarehandlen. Amanda oplever ikke selv fordomme, når hun fortæller, at hun er købmand. Men hun har oplevet fordomme på fagets vegne.
- Jeg har hørt udtalelser om, at så kan man altid få et job i en butik. Jeg ved ikke om fordommene handler om arbejdstid, eller fordi butiksfaget er blevet tiltalt lidt negativt, men her er der som regel en positiv tilgang til tingene både overfor hinanden og kunderne. I gamle dage var det en meget fin stilling at være købmand., siger Amanda.
Hun har mand og er mor til to. Derfor kræver jobbet også lidt ekstra planlægning på hjemmefronten, men Amanda kan fint balancere jobbet som købmand med familielivet.
- Jeg kan godt lide at planlægge, så kører tingene også meget lettere, end hvis man hver dag skal til at lave en ny plan. Men jobbet kræver da noget tid, og indimellem sker der også nogle ting, hvor man er nødt til at springe til og sige: så gør vi det her nu, og så kan man måske holde fri på et andet tidspunkt. Der er fleksibilitet begge vej, pointerer Amanda.
Meget mere end dåsetomater
En lederuddannelse og senest Amandas købmandsuddannelse under Dagrofa er ikke bare noget, man får. Man skal vise talentet og evnen for at lede.
Her ser Amanda et potentiale for, at branchen kan gøre det endnu bedre i forsøget på at tiltrække fremtidens ledere.
- Kan man se én, der brænder for noget, er det da med at dygtiggøre og udvikle personen. Det er måske noget af det, vi mangler lidt: at spotte talenterne. Det er vigtigt at få spottet dem og klæde dem på til et lederjob, ellers taber du dem måske på gulvet. Jeg er overbevist om, at der er mange i branchen, der gerne vil gå ledervejen, men måske ikke har tænkt over, at muligheden er der.
- De ungarbejdere, vi har ansat, er vigtige at gribe i en tidlig alder og få dem klædt på og givet ansvar. De er jo en kæmpe del af butikkens daglige drift, pointerer hun.
Hvorfor skal unge tage en karriere indenfor dagligvarebranchen?
- Når det bare kører derud af, giver det mig et drive, og det er sjovt at arbejde i butik. Vi har et godt fællesskab. Du kan gå rigtig mange veje i en butik. Ikke kun købmand men også slagter, delikatesse, foodchef, stå for frugt- og grøntafdelingen osv. Du kan faktisk få et speciale indenfor det.
- Jobbet i en butik bliver ikke italesat nok. Det er ikke kun at fylde dåsetomater på hylderne. Det er alt muligt andet. Der handler meget om planlægning og struktur. Der er service og ledelse, hvis man er interesseret i det. Der er også administrativt arbejde, så der er mange muligheder. Jeg ved egentlig ikke, om kunderne er klar over, hvad man laver i en butik, siger Amanda.
Lige nu trives hun selv godt i jobbet som købmand, men med tiden kunne Amanda godt tænke sig at komme lidt højere op og måske prøve kræfter med en salgschef-stilling.
- Men det er ikke noget, jeg har i sinde de nærmeste 10 år. Lige nu trives jeg rigtig godt i at være købmand her og få driften til at køre. Jeg har været her halvandet år, og der er stadigvæk mange nye ting, der sker hele tiden. Ingen dage er ens, siger Amanda.