Ulovligt slik presser butikker til at lukke

Coop 28. jan 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Redaktionen

Nye blandselvslikbutikker skyder op som paddehatte, hvor der foregår et omfattende salg af ulovligt importeret slik. Da Skat ifølge branchefolk ikke får de nødvendige ressourcer til at gennemføre kontrolbesøg, udvikler den ulovlige handel sig i et rask tempo og presser den etablerede detailhandel til at lukke butikker.
Frellsen er en af de store aktører på konfekturemarkedet herhjemme med egen produktion af chokolade og kaffe og en kæde med 39 konfekturebutikker. Her oplever man, at myndighedernes kontrol med de illegale slikbutikker langt fra er effektiv nok.
- Der er ingen kontrol af de slikvarer, der ikke eksisterer, fordi de er indført ulovligt. Vi har aldrig tidligere skullet konkurrere mod åbenlyst illegale varer i de
fleste af landets hovedgader
og centre, som vi gør nu. Vores forretninger har det svært i konkurrencen med de lave priser. Vi forventer at lukke yderligere butikker i den nærmeste fremtid, hvis der ikke bliver sat en effektiv stopper for den ulovlige handel, sagde direktør Peter Frellsen på en forbrugerkonference forleden om afgifter, arrangeret af Venstre i samarbejde med Bryggeriforeningen og De Samvirkende Købmænd.
- Faktum er, at slik i dag er blevet Danmarks mest handlede illegale vare, og afgifterne er blevet sat op igen fra januar, og det vil de blive igen i 2018. Det siger sig selv, at det vil gøre det stort set umuligt for lovlige forretninger som vores at forhandle slik.
Toppen af isbjerget
Peter Frellsen påpeger, at den del af detailhandlen, der følger alle love og regler, oplevet er stort problem med konkurrencen fra den illegale slikhandel.
Problemet er, at den illegale handel stiger i takt med, at afgifterne stiger. Det har Peter Frellsen sagt til de seneste skatteministre.
- Skatteminister Benny Engelbrecht forsikrede mig, at man er meget opmærksom på problemet med de mange ulovlige forhandlere af slik. Efterfølgende har jeg været til dialogmøde med Skat, som fortalte, at man til trods for problemets udbredelse ikke havde fået tildelt ekstra ressourcer.
- Hvis man skruer på afgiftsknappen og ikke giver Skat de nødvendige ressourcer til at føre tilstrækkelig kontrol, så vokser problemerne hurtigt. Med det niveau, som udbredelsen af illegalt slik har nået, må man konstatere, at der er tale om toppen af isbjerget. I Roskilde har vi inden for de sidste tre måneder fået yderligere to butikker, så vi nu er oppe på seks i alt, og det er kun inde i midtbyen.
- Ingen kunne have forudset denne bølge af ulovlige slikbutikker, men man har en pligt til at gøre noget ved problemet, når det bliver åbenlyst for alle og ikke bare sidde på hænderne, sagde Peter Frellsen.
"Med det niveau, som udbredelsen af illegalt slik har fået, må man konstatere, at der er tale om toppen af isbjerget. "
PETER FRELLSEN, FRELLSEN CHOKOLADE
FAKTA RUBRIK
Et regnestykke, leveret af direktør Peter Frellsen, viser, hvor lille avancen er på blandselvslik.
De kendte varer fra Haribo, Toms og Malaco vil typisk koste 4, 50 kr. i indkøb for Frellsen, som køber ind til 39 butikker. Der skal betales 2, 59 kr. i sukkerafgift og 1, 84 kr. i salgsmoms, dvs. salgsprisen bliver 8, 95 kr. for 100 g.
Hvis man runder op, bliver der 10 øre til at dække omkostninger til løn, husleje, driftsomkostninger mv.
Det kan naturligvis ikke lade sig gøre. Slikvarerne indføres ulovligt fra Tyskland eller Sverige, hvor der ikke er regnet med de samme afgifter som i Danmark, siger Peter Frellsen.

Opdateret 10. nov 2020