Klart ja til OK-opkøb sikrer Coop Danmarks overlevelse

Coop 20. apr 2024 -
This describes the image
Parterne er lettet over, at aftalen blev godkendt af Coops øverste myndighed, Landsrådet. Nu venter den endelige godkendelse fra konkurrencemyndighederne. Fra venstre mod højre: OK-formand og tidl. direktør i Ribe Brugsforening Flemming Rasmussen, ny formand for Coop Amba Pernille Skipper, formand for Coop Danmark Jeff Gravenhorst, CEO i OK Michael Løve og Coop Danmarks afgående topchef Kræn Østergaard Nielsen, der med aftalen i hus nu fratræder efter 3,5 i jobbet.    Foto: Coop/OK
  • 107 i Coops Landsråd stemte for og kun fem imod, da OK's opkøb af 50 pct. af Coop Danmark blev vedtaget. Aftalen sikrer en kapitalindsprøjtning på to mia. kr. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Et nej til redningsplanen om, at energiselskabet OK overtager 50 pct. Coop Danmark ville i realiteten sende dagligvarekoncernen ud på gyngende grund nær en faretruende konkurs.

Det var derfor også ventet, at Coops øverste myndighed, Landsrådet, ville stemme aftalen glat igennem. Og det blev med et rungende klart flertal. 107 medlemmer stemte for og fem imod, hvilket giver grønt lys til OKs' overtagelse af 50 pct. af Coop Danmark. Aftalen betyder, at partnerne hver skyder ca. 1 mia. kr. ind i Coop Danmark. Med tiden kan OK dog overtage en større ejerandel, hvis Coop Danmark kommer i økonomiske vanskeligheder og har behov for ny kapital.   

Den nye formand for Coop Amba, Pernille Skipper, der lørdag tager over efter Lasse Bolander, ser aftalen som en ny start for Coops butikker og foreningen bag Coop. 

- Med denne aftale sikrer vi både forretningens og foreningens fremtid. Det har været helt afgørende at få tilført ny kapital til Coop Danmark, og det har vi med denne aftale sikret på bedste vis. Samtidig markerer aftalen en ny start for foreningen bag Coop, hvor vi sammen med forretningen skal udvikle Coops mærkesager og værdier, og give vores to millioner medlemmer en stærk forbrugerstemme, siger Pernille Skipper.

OK og Coop har i ca. 60 år været tætte partnere. Ca. 470 af OK-tankanlæg er placeret ved Coops butikker, langt størstedelen ved de selvstændige brugsforeninger.   

Hos OK er Michael Løve ikke overraskende glad over resultatet, som han kalder en lettelse.

- Jeg er glad og nok også lidt lettet. Landsrådets beslutning har afgørende betydning for de næsten 1.000 butikker og 40.000 kolleger, som er en del af Coop, ligesom den også er vigtig for OK. Nu håber vi på en hurtig afklaring med Konkurrencestyrelsen og ser frem til samarbejdet med foreningen om at drive en dagligvarekæde, der fortsat er tæt knyttet til sine kunder og medlemmer, siger Michael Løve, CEO i OK.

Nyt regnskab nær rekordunderskud

Lørdag fremlægger Coop Danmark endnu et regnskab, der kommer til at vise et underskud på niveau med sidste års minus på 628 mio. kr. det største underskud i Coop 158-årig lange historie som andelsejet virksomhed.

Det er et resultat, som langt fra er tilfredsstillende. Coops ledelse har selv haft en tro på, at man kunne halvere rekordunderskuddet fra 2022.

- Der er god grund til at takke landsrådet for den klare opbakning. Det betyder, at der er ro om Coops økonomi. Nu kan vi koncentrere kræfterne om at realisere den nødvendige turn around, hvor vi forenkler virksomheden og fokuserer på det gode købmandskab og den basale drift i butikkerne, siger Jeff Gravenhorst, der blev bestyrelsesformad i Coop Danmark den 1. oktober sidste år. 

OK-koncernen er en kernesund andelsejet forretning, der i 2023 genererede et rekordoverskud på 1,1 mia. kr., hvoraf de 250 mio. kr. gik tilbage til selskabets ejere. Her er netop Coop Danmark, som også efter den indgåede handel ejer 20 pct. af OK. Hertil kommer de selvstændige brugsforeningers ejerskab i OK.   

 

 

Opdateret 20. apr 2024