Coop vinder sag om kunstners brug af Irma-pigen

Coop 5. dec 2023 -
This describes the image
Kunstneren Love Party må ikke bruge Irma-pigen i kommerciel sammenhæng.
  • Sø- og Handelsretten nedlægger forbud mod at sælge produkter med Irma-pigen

Skrevet af: Henrik Denman

Sø- og Handelsretten har tirsdag givet Coop medhold i, at et kunstfirma ikke har ret til kommercielt at sælge produkter som plakater med Irma-pigen med en cigaret i munden og en ølflaske i hånden.

Retten har nedlagt et midlertidigt forbud mod kommercielt salg af en række produkter fra virksomheden Artpusher Gallery, som er udført af kunstneren Love Party. 

Coop blev i 2022 opmærksom på en række produkter fra Artpusher Gallery, hvor Irma-pigen var et centralt motiv på produkter som kopper, T-shirts og plakater.

Uenigheden mellem de to parter blev forstærket, da Coop i 2023 offentliggjorde, at man ville lukke hele Irma-kæden. Love Party udførte derefter en plakat med en Irma-pige med en cigaret i munden og en spraydåse i hånden, og plakaten blev udstyret med ordene "Fuck Coop". Plakaten blev udbudt til salg.

Derefter opstod der uenighed mellem Coop og Artpusher, og i sommer indgav Coop en stævning mod firmaet og Love Party.

Sø- og Handelsretten har nedlagt et forbud mod en række Artpusher-produkter, hvor Irma-pigen indgår som motiv. Retten lægger i sin dom vægt på det kommercielle element i sagen. Artpusher har fået forbud mod at benytte Irma-pigen i kommerciel sammenhæng, og desuden skal virksomheden tilbagekalde de produkter, som allerede er sendt på markedet.

Rettens afgørelse er en midlertidig afgørelse, da der i den type sager efterfølgende skal anlægges en egentlig sag, hvor retten i en dom skal tage stilling om, om forbuddet skal gøres varigt.

Opdateret 6. dec 2023