Coop-formand presser på for pant på tyske dåser

Coop 4. jun 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
Skrevet af: Søren Tougaard

For at sparke gang i forbruget har Tyskland netop besluttet sig for at sænke momsen fra 1. juli og året ud.

Her vil momsen på fødevarer blive sænket fra 7 til 5 pct., mens alle øvrige varer vil få momsen reduceret fra 19 til 16 pct.

I De Samvirkende Købmænd frygter adm. direktør John Wagner en eksplosion i grænsehandlen, når den åbner igen, og at dette vil skade både beskæftigelsen og danske butiksliv.

- Momsen er i forvejen markant lavere i Tyskland, og vi tror, at det har en stor psykologisk effekt, at den bliver sænket yderligere, siger han til DR.

Både De Samvirkende Købmænd, Coop og Salling Group har den senere tid offentliggjort en markant forøgelse af salget af de gængse grænsevarer i de sydlige danske dagligvarebutikker, efter danskerne ikke har haft mulighed for at grænsehandle.

Opfordring til regeringen

Nu mener Coops formand Lasse Bolander, at det er tid til, at den danske regering hurtigst muligt får landet en aftale med Tyskland, så der kommer dåsepant i grænsebutikkerne.

En sådan dåsepant vil også have en gavnlig effekt på at bremse danskernes lyst til at grænsehandle, lyder det i et debatindlæg fra Lasse Bolander i mediet Avisen, hvor han stiler det åbne brev til miljøminister Lea Wermelin.

- Vi kunne som vores kollegaer i dagligvarehandelen også godt tænke os harmonisering af afgifter. Men vi har respekt for, at det er mere komplekst. Med pant på dåserne vil vi på en enkelt måde komme langt. Og lige nu er vinduet åbent. Vi kan dag for dag se, hvilken positiv effekt, det har for klimaet, miljø og dansk økonomi, skriver Lasse Bolander.

En dansk-tysk pantaftale har poppet op i debatten igennem flere år, uden at parterne har landet en aftale, som økonomisk vil blive en gevinst for Danmark.

Således skønnede Skatteministeriet tidligere på året, at pant på tyske dåser vil styrke omsætningen i dansk detailhandel med en halv mia. kr. årligt.

Herhjemme har Venstre for nyligt forslået en midlertidig halvering af momsen på 25 pct. for at genstarte forbruget og dansk økonomi.

Dette forslag var dog ikke på Det Økonomiske Råds liste over de mest effektive tiltag. Modargumentet fra rådet var ikke mindst, at man ikke kan være sikker på, at de lavere priser nu også medfører et højere privatforbrug her og nu.

 

 

 

Opdateret 10. nov 2020