Butikker på landet: Netto giver den en skalle i by med 700 indbyggere

Butikker på landet 20. nov 2023 -
This describes the image
Netto ved Skallebølle trækker kunder til fra et stort opland. Foto: Flemming Effersøe
  • En rundkørsel tæt ved motorvejen vest for Odense har gjort det til en god forretning at åbne discountbutik i et mindre bysamfund

Netto ligger lunt i svinget ved en rundkørsel i Skallebølle vest for Odense. Og det i en grad så den helt nye butik allerede et år efter sin åbning måtte indrette sig efter den tidligere helligdagslovgivning- nu slet og ret lukkeloven efter Store Bededags endeligt – og holde lukket på helligdage i 2023 på grund af omsætningens størrelse.

Skallebølle er en lille by på det vestlige Fyn med ca. 700 indbyggere. Sædvanligvis ville Netto ikke investere millioner af kroner på at bygge en ny butik på denne placering.

This describes the image

- Men landkortet viste, at det var en blind plet med langt til nærmeste butik og andre Netto-butikker. Samtidig ligger Skallebølle blot cirka 15 kilometer vest for Odense, 5 km øst for Vissenbjerg og ret tæt på afkørsel 53 på den vestfynske motorvej, siger regionschef Sebastian Vinther, Netto. (billedet)

Da Dagligvarehandlen.dk sætter ham og butikschef Jon Steen Olsen stævne i butikken er der dog midlertidigt kommet grus i salgsmaskinen, da nedgravning af fjernvarmerør får trafikken til at klumpe sammen ved rundkørslen.

This describes the image

- Det har vi godt kunne mærke på omsætningen, siden gravearbejdet begyndte efter sommerferien. Efter planen skal det være færdigt sidst i november, hvad vi glæder os til med den kommende julehandel in mente, siger Jon Steen Olsen.

Åbner igen på helligdage

Regionschefen har oveni købet en tidlig julegave med til butikschefen, da butikken har fået dispensation til igen at holde åbent på helligdage. Men fælden klapper igen, hvis butikken omsætter for over 82,8 mio. kr.

Det er nemlig sådan, at Erhvervsstyrelsen efter lukkelovens § 6 har mulighed for at tillade, at dagligvarebutikker i landområder kan holde åbent på helligdage, hvis der ikke ligger andre dagligvarebutikker indenfor en afstand af ca. 4 km fra den butik, som ansøger om dispensation. 

I henhold til Erhvervsstyrelsens fortolkning af lukkeloven kan der imidlertid ikke gives dispensation, hvis butikkens omsætning er mere end dobbelt så høj som omsætningsgrænsen i lukkelovens § 5, som for tiden er på 41,4 mio. kr.

Selv om det lille bysamfund ligger på grænsen til Odense Kommune, så hører byen under Assens Kommune med rådhuset helt ude mod Lillebælt.

Rema 1000 i horisonten

Den 11. maj 2021 i silende regnvejr satte Assens-borgermester Søren Steen Andersen kursen mod Skallebølle for at stå for den officielle indvielse af den nye discountbutik Netto ved rundkørslen i Skallebølle.

Den har siden lokket mange handlende til byen; men har også medvirket til, at Dagli’Brugsen i Vissenbjerg lukkede halvandet år senere. Tilbage i Vissenbjerg er der nu en Spar og 365 discount.

Vest for Vissenbjerg gør den konkurrerende discountkæde Rema 1000 klar til at åbne ny butik på tilsvarende beliggenhed i Grønnemose. Tidligere har kæden fået afslag på at åbne butik lidt uden for Vissenbjerg. Dengang var argumentet, at Rema 1000 ville trække for meget af handlen ud af byen.

I Grønnemose er der imidlertid ingen nærliggende dagligvarebutikker. Til gengæld er der byggeboom, trafik på den gamle hovedvej mellem Odense og Middelfart og nem adgang til og fra den vestfynske motorvej.

Godt fra start i Skallebølle

Jon Steen Olsen mindes, hvordan Netto i Skallebølle fik en forrygende start, som betød, at de ansatte ikke kunne følge med. Siden er medarbejderstaben vokset fra 28 til knap 45.

This describes the image

- Butikken kom godt fra start, da den har oplandet her i Skallebølle, men også lige så meget pendlerruten mellem Odense Middelfart, siger butikschefen, som kan mærke, at trykket er størst, når folk skal handle på vej hjem fra arbejde.

Før Netto kunne åbne i Skallebølle, måtte byens borgere køre til nabobyerne Vissenbjerg eller Tommerup for at klare indkøbene.

Forud for åbningen havde discountkæden en forventning om, hvordan den nye butik ville klare sig. Og selvom butikken var vurderet til at klare sig godt, havde talknuserne i kæden alligevel ramt lidt ved siden af i forhold til de ansatte, butikken havde brug for.

Bortset fra perioden med gravearbejdet har kundestrømmen ligget på et stabilt højt niveau.

Lokal Facebookgruppe

Den lokale opbakning til Netto-butikken udmøntede sig i en lokal Facebookgruppe "Ja tak til Netto i Skallebølle" med 700 følgere. Interessen voksede undervejs i et langt tilløb, der begyndte for mere end 10 år siden, da bygherren Amstrup & Baggesen løftede sløret for planerne om at bygge en dagligvarebutik ved rundkørslen i Skallebølle.

Skallebølle Beboerforening var glade for den nye butik, som kom efter, at de havde mistet den lokale skole og følte sig slået tilbage i forhold til bosætning. Men med Netto er optimismen kommet tilbage.

Kamp mellem Brugsen og købmanden

Knap så glade var de i Dagli’Brugsen i Vissenbjerg, der måtte lukke den 30. november i fjor. Ifølge Søndersø Brugsforening, der ejede butikken, havde den hele året kørt med et månedligt underskud på et sekscifret beløb.

This describes the image

Høje energipriser, en kommende større investering i nyt køle- og frostanlæg til et beløb på over tre millioner kr. og den nye discountkonkurrent i Skallebølle gav butikken det endelige dødsstød.

Købmand Morten Andersen (billedet herover), Spar i Vissenbjerg, trak det længste strå i kampen med Dagli’Brugsen om de lokale kunder. Han kunne godt mærke, at kunderne blev lokket til den nye Netto-butik i Skallebølle. Men efter noget tid oplevede han, at ”tingene egentlig er faldet tilbage til det gamle niveau”. 

Også SuperBrugsen i Tommerup Stationsby kunne i begyndelsen mærke kundernes interesse for den nyåbnede Netto. Men også her er vurderingen efterfølgende, at markedet har genfundet sin balance.

Stærk Netto-profil

Den 41-årige Jon Steen Olsen har bl.a. erfaring flere Netto-butikker inde i Odense og har kunnet mærke en klar forskel i mødet med kunderne i Skallebølle.

- Her er vi lokale og kender hinanden. Det er virkeligt meget vigtigt, at vi møder kunderne med venlighed og opmærksomhed, siger Jon Steen Olsen, der på det driftsmæssige plan skal have styr på hverdage med kurvekunder og weekender med kundevogne.

- Der er et meget stort udsving i salget hen over ugen. Men uanset kundepresset er det altid vores mål at give kunderne en god indkøbsoplevelse, siger Jon Steen Olsen.

Han er oprindeligt uddannet i Dagrofa Foodservice og kom senere til Bilka, inden som 24-årig begyndte sin karriere i Netto og tilbage i 2009 fik ansvaret for Netto i Bogense, som han selv havde været med til at bygge op året før. En af hans første opgaver var dengang at få skabt orden og en pænere butik, hvad der siden har været pejlemærket for de butikker, han har haft ansvaret for.

- Det lykkes kun gennem klar kommunikation og god planlægning, siger Jon Steen Olsen, der har fire børn i alderen 12 til 22 år og stadig må hente barn i skolen. Med god planlægning og dygtige medarbejdere er det ikke et problem for butikschefen.

Regionschefen roser sin butikschef for at være nærværende, han har et godt overblik og sikrer en sund drift ved konstant at være på forkant, så butikken altid fremstår ryddelig og velopfyldt.

- Og så er Jon ikke mindst god til at møde sine medarbejdere på en god og respektfuld måde, som gør, at hele teamet står stærkt og er klar til at dække hinanden af under spidsbelastninger, siger Sebastian Vinther.

Flere Netto på vej rundt om Odense

Regionschefen for de fynske-, sønderjyske og sydvestjyske Netto-butikker ser frem til, at kæden styrker sin position rundt om Odense med en helt ny Netto i Bellinge vest for Odense og flytning af en Netto i Næsby nord for Odense.

- I Bellinge er der en rivende udvikling med nye boliger, da det er en attraktiv forstad til Odense. Udover de lokale vil vi med den nye butik også kunne tiltrække pendlertrafikken mellem Odense og Assens, siger Sebastian Vinther.

Hidtil er det SuperBrugsen og 365discount, der alene har siddet på markedet i Bellinge.

Også den nye placering i Næsby giver ifølge regionschefen trafikale fordele, da det bliver nemmere at få bilister, der pendler mellem Odense og Bogense, til at svinge ind på parkeringspladsen.

This describes the image

- Det er interessant at opleve en gammel og betydningsfuld hovedvej blive vakt til lige igen. Før motorvejen kom i 1967 var der jo kroer, købmandsbutikker og servicestationer langs hovelandevej A1, som jo var en hovedfærdselsåre igennem Danmark, siger borgmester Søren Steen Andersen, Assens Kommune.

Han glæder sig over, at landevejen, der løber parallelt med E20, som den krydser flere steder hen over Vestfyn, igen er komme til sin ret:

- Skallebølleslagteren og Netto i samme landsby lever godt af denne trafik. Ligeså i Grønnemose, hvor der i disse år popper den ene virksomhed og servicefacilitet op efter den anden. Det gamle Fyns Sommerland er åbnet igen lige midt imellem Fjelsted Skov Hotel & Konference og Vissenbjerg Storkro.

Opdateret 20. nov 2023