WiLLY:S

Rekordår for Axfood
Svenske Axfood fører en stabil kurs og kom ud af 2013 med en omsætningsvækst på 3,3 pct. til 37,5 mia. svenske kr. – knap 32 mia. kr. Årets overskud satte rekord med 1,3 mia. svenske kr. – 1,1 mia. kr. Lavpriskæden Willys stod både for hovedparten af salget og for den største vækst med godt 5 pct. , hvoraf 2,2 pct. var på sammenlignelige butikker. Willys voksede i løbet af året med ni butikker til 183, mens 12 blev moderniseret. Hemköpkæden gik en anelse tilbage.
Fastfrosne priser i Italien
Krisen i Sydeuropa får mange forskelligartede udtryk. Den norditalienske dagligvareaktør Esselunga har således valgt at fastlåse sine priser i to år, og det har haft en positiv effekt på salget, fortæller Planet Retail. I 2013 voksede Esselungas omsætning med 1,7 pct. til 6,9 mia. euro – 51,5 mia. kr. – mens det foreløbigt opgjorte EBIT-resultat til gengæld faldt med næsten 17 pct. til 300 mio. euro, svarende til 2,2 mia. kr. Esselunga har planer om at ekspandere fra sin base i nord til det centrale Italien med hovedstaden Rom.
Større center vil øge grænsehandel
En af de hidtil største kundemagneter langs den norsk-svenske grænse, Nordby Shoppingcenter, har efter en nedgang i salget i 2013, hvor kundestrømmen faldt med 7 pct. , besluttet at udbygge centeret fra 90.000 til 130.000 kvm. , oplyser Handelsbladet FK. Desuden vil centeret og dets fødevarebutikker bruge 20 mio. norske kr. på markedsføring over for indbyggerne i det østlige Norge med bl.a. hovedstaden Oslo og Drammen.
Øl under indkøbspris forbudt
Briterne kan se frem til mindstepriser på øl og anden alkohol til april, når regeringens forbud mod tilbud til priser, der ikke dækker afgifter og moms, skal træde i kraft. Ifølge The Grocer kommer en dåse med 44 cl 4 procents pilsnerøl til at koste mindst 41 pence – 3,69 kr. Formålet med forbuddet er at dæmme op for druk – og dens effekter på kriminalitet og helbred. Tilsvarende skal en almindelig flaske vin med godt 12 pct. alkohol koste mindst 2,41 pund -27,70 kr. En flaske vodka må ikke sælges under 8,89 pund, svarende til 80 kr.
Britisk netsupermarked taber trods vækst
Ocado, som er den største britiske online-aktør på dagligvarer uden fysiske butikker, oplevede en omsætningsfremgang på næsten 19 pct. til 792 mio. pund – 7,1 mia. kr. i regnskabsåret, der sluttede 1. december sidste år. Antallet af kunder steg med 30.000 til 385.000. Men før skat og engangsposter kom Ocado ifølge Planet Retail ud med et underskud på 5 mio. pund – mod et overskud på 1,8 mio. pund året før. Inklusive engangsposter voksede årets underskud før skat til 12,5 mio. pund – 113 mio. kr.
Globalt fald i fødevarepriser
FN-organisationen FAOs globale indeks for fødevarepriser faldt fra december til januar, fortæller The Grocer. Lavere priser på korn, sukker, madolie og kød sænkede indekset til et gennemsnit på 203,4 – 1,3 pct. under niveauet i december og 4,4 pct. under januar 2013. FAO forklarer faldet med et betydeligt udbud af flere fødevarer, men forudser samtidig, at en stigende efterspørgsel kan begrænse en fortsat nedtur i priserne.