Wefood åbner første butik i Jylland

Folkekirkens Nødhjælp har netop åbnet det første Wefood-supermarked i Aarhus, som samtidig er den første madspildsbutik udenfor København

Mange gæster og kunder lagde vejen forbi, da Wefood åbnede ny butik i Aarhus. Heriblandt generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen (t.h). Foto: Søren Tougaard

Tilbage i 2016 bød Folkekirkens Nødhjælp indenfor i verdens første supermarked med overskudsmad i København.

Siden blev Wefood udvidet med endnu en københavnerbutik, som i løbet af de første to leveår har solgt mere end 250 tons overskudsvarer.

Nu har Wefood slået dørene op til kædens tredje butik med en placering på Vesterbro Torv i hjertet af Aarhus.

Butikken er den første udenfor København, og Folkekirkens Nødhjælp har store forventninger til, at butikken bliver taget vel imod af aarhusianerne.

Forud for hver åbning sælger Folkekirkens Nødhjælp folkeaktier af 100 kr. stykket, og salget i Aarhus har overgået folkeaktiesalgene i København, fortæller en stolt generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, der indviede butikken sammen med blandt andre Karin Salling samt 1. viceborgmester i Aarhus Kommune, Camilla Fabricius (S).

– Aarhus er i år frivillighedsby. Wefood kan ikke eksistere, hvis vi ikke har mange dygtige frivillige. Og det har vi i den her butik. Derfor passer det også rigtig godt, at vi nu åbner en butik i Aarhus, som bliver drevet af frivillige, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Stor støtte  

Ca. 100 frivillige har meldt sig til at drive butikken, hvoraf halvdelen er involveret i selve butiksdriften og den anden halvdel i kontakten med leverandørerne.

Generalsekretæren fortæller, at Wefood gerne vil have åbnet i Aarhus tidligere, men Folkekirkens Nødhjælp har kæmpet med at finde den rette placering.

Den fandt man omsider på Vesterbro Torv, hvor Salling Fondene og Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden) har doneret henholdsvis 350.000 kr. og 1 mio. kr. til at realisere butikken.

Wefood sælger varer, som supermarkeder, leverandører, grossister og producenter ikke er interesserede i, fordi de enten er produceret i for store mængder, er tæt på udløbsdato eller fordi emballagen er i stykker. Varerne bliver typisk solgt 30-50 pct. billigere end i andre butikker, og overskuddet går til at hjælpe verdens fattigste.

Wefoods absolutte hovedleverandør er Føtex, som har leveret ca. 75 pct. af varerne i den nyåbnede aarhusianske butik.

– En butik er jo ikke en butik uden varer. Hvis ikke vi havde fået varer fra rigtig mange gode forretninger og butikskæder, så var det her ikke lykkedes. Føtex har været uvurderlig i forhold til at levere mange af vores varer. Det samarbejde er vi rigtig glade for og stolte over, siger Birgitte Qvist-Sørensen.