Vismænd: Flere hypermarkeder vil øge konkurrencen

Produktivitetsrådet siger i en ny rapport, at en yderligere liberalisering af planloven vil øge konkurrencen i detailhandlen.

Produktivitetsrådet mener, at store dagligvarebutikker som hypermarkeder vil øge produktiviteten i branchen. Arkivfoto: Hans Juhl

De økonomiske vismænd siger i en ny rapport, at flere hypermarkeder og andre store dagligvarebutikker vil styrke produktiviteten i detailhandlen.

Dermed anviser vismændene en anden vej for fremtidens planlovgivning end den, et flertal i Folketinget valgte, da loven blev liberaliseret i 2016.

Formandskabet for De Økonomiske Råd – de såkaldte vismænd – har udsendt den første produktivitetsrapport. Formandskabet præsenterer her en række anbefalinger, som de mener vil fremme produktiviteten.

I rapporten skriver vismændene, at en yderligere liberalisering af planloven kan styrke konkurrencen i detailsektoren.

Ifølge vismændene er produktiviteten i detailhandlen for lav, og de henviser til den anbefalinger, som den tidligere Produktivitetskommission kom med. Kommissionens forslag om at liberalisere planloven er kun delvist gennemført, skriver vismændene.

“Ud fra et rent produktivitetshensyn er der imidlertid et potentiale for, at en yderligere liberalisering kan styrke produktiviteten i detailhandlen. Eksempelvis tillader planloven fortsat ikke opførelse af de såkaldte hypermarkeder, der er store varehuse, som kombinerer supermarked og stormagasin. Disse var mulige at opføre før planlovens ikrafttrædelse i 1992,” skriver vismændene.

I rapporten vurderer vismændene, at produktiviteten i den danske dagligvarehandel kan øges med 13 pct., hvis planlovens bestemmelser gøres lige så lempelige, som de var i slutningen af 1990’erne.

DEL
Forrige artikelOverskuddet tager et dyk i Coops cateringselskab
Næste artikelAmazon løber med 70 pct. af online-væksten i USA
Henrik Denman
Uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole i 1983. Har skrevet om dagligvarehandel og detailhandel generelt siden 1986, først som redaktør af fagbladet DetailBladet 1986-2007 og siden 2007 som journalist på Dansk Handelsblad. Skriver nyheder og reportager.