Virksomheder med et stærkt formål oplever langt større vækst

Virksomheder og brands, der formår at tilknytte et højere samfundsformål end blot at tjene penge, oplever større og hurtigere vækst

Foto: Søren Tougaard

Selv om det er en udfordring at fange forbrugernes opmærksomhed, fordi de i stigende grad irriteres over intetsigende reklamer, kan en farbar vej til at skabe mening, relevans – og i sidste ende merværdi – være purpose marketing.

Purpose kan både oversættes som et formål eller hensigt og er bestemt ikke en ny marketingdisciplin.

Men det er først indenfor de senere år, at flere større danske virksomheder for alvor har forsøgt at tilknytte et eller flere samfundsformål op på deres brand, end blot det at skabe overskud.

Og det er der en ganske god grund til.

Ifølge en analyse fra analysebureauet Kantar Millvard Brown er værdien af brands med et stærkt purpose nemlig vokset tre gange hurtigere over de seneste 12 år, end tilfældet er for brands uden eller med et svagt formål.

Kerneeksemplet Dove
Et af de første og mest velkendte eksempler på purpose marketing er Dove, der er et blandt mere end 400 brands ejet af Unilever.

Ud af en fotoudstilling i Toronto i 2004, hvor kvindelige fotografer satte spot på ægte skønhed, udviklede Dove en kampagne, hvor helt almindelige kvinder bliver brugt i Doves reklamer i stedet for modeller.

Lige siden har Dove taget “skønhedsbegrebet” til sig i kampen for at løfte kvinders selvværd.

I 2015 meddelte Unilever, at de brands, som har et formål, der rækker udover produktet, har dobbelt så høje vækstrater og samlet set udgjorde 50 pct. af koncernens omsætning.

Derfor vil Unilever nu knytte et formål op på langt flere af virksomhedens produkter.

– Ved purpose marketing er det sagen, der er helten, ikke produktet. I en tid med så kritiske forbrugere er det vigtigere end nogensinde før at have en purpose-strategi. Purpose er ikke for alle virksomheder, men virksomheder uden et klart formål kan sagtens påtage sig et “rolle-purpose”, forklarer Verner Bager, strategisk direktør for mediebureauet Mindshare.

DEL
Forrige artikelTilbudsaviser fanger forbrugeren bedst
Næste artikelDF vil fjerne forhadte afgifter
Søren Tougaard
Uddannet journalist fra DJH i 2005. Har herefter blandt andet mandsopdækket detailverdenen for Retail Institute Scandinavia og senest arbejdet som selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver med fokus på detail, fødevarer og energi. Skriver nyheder, dybde og reportager.