Vestager kigger Amazon efter i sømmene

EU's konkurrencekommissær har indledt en undersøgelse for at finde ud af, om Amazon misbruger sin status til at skævvride konkurrencen på markedet

EU-kommissær Margrethe Vestager oplyste på et pressemøde i EU-Kommissionen onsdag, at Kommissionen er gået i gang med at undersøge, om Amazon forbryder sig på konkurrencelovgivningen. Screendump: EU-Kommissionen

EU-Kommissionens konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er gået i gang med at undersøge, om Amazon har overtrådt konkurrencereglerne ved at bruge data fra tredjepart til at skaffe sig et forspring i markedet.

Undersøgelsen er stadig på et indledende stadie, oplyste Margrethe Vestager på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

– Det er stadig meget tidligt i denne konkurrenceundersøgelse af Amazons forretningsudøvelse. Vi indsamler information om emnet og har sendt en række spørgeskemaer til aktører for at få et komplet overblik over situationen, sagde hun på mødet.

Hun understreger, at der ikke er tale om en formel undersøgelse af Amazon endnu.

Mulig misbrug af tredjepartsdata

Sagen drejer sig om, at Amazon indsamler data fra hjemmesidens forhandlere, sideløbende med at Amazon også sælger egne produkter.

– Spørgsmålet her er brugen af data. Amazon får data fra små forhandlere – hvilket kan være helt legitimt, fordi det kan forbedre servicen til disse mindre forhandlere – men bruger de også disse data til at lave deres egne udregninger til at finde ud af, hvad det næste nye bliver, hvad kunderne vil have, hvad får dem til at købe ting?, begrunder Margrete Vestager de indledende undersøgelser af Amazon.

Bølge af milliardbøder

Den danske EU-kommissær er berømt og berygtet for at gå i nærkamp med internationale firmaer, som udnytter deres dominans – og nogle gange monopollignende status – til at udrydde konkurrenter.

Først var det Apple, som i 2016 fik en heftig bøde på næsten 100 mia. kr. for ulovligt lav skat i Irland.

Sidste år fik Google et rap over nallerne med en bøde på 32 mia. kr. for at misbruge sin dominans på markedet i forhold til Android-telefoner.

I år har en af Apples leverandører, chipproducenten Qualcomm, fået en bøde på 7,5 mia. kr. for at have bestukket Apple til kun at bruge firmaets chips i Apples produkter.