Undersøgelse viser udbredt snyd med kaffe

I hver 10. rene arabica-kaffe blev der fundet spor af den billigere robusta kaffe. Fødevarestyrelsen udelukker ikke, at kaffesvindlen kan have ramt danske forbrugere

Foto: Ulrik Samsøe Figen

I 2014 undersøgte Fødevarestyrelsen 16 kaffeprodukter på det danske marked uden at finde spor af snyd. Nu har britiske forskere fra Quadram Institute i Norwich haft 60 pakker 100 pct. arabica-kaffe til nærmere undersøgelse og opdaget spor af den halv så billige robusta-kaffe i hver 10. pakke.

De seks pakker med spor af robusta var købt i USA, Storbritannien, Frankrig, Italien og Estland. I de værste tilfælde indeholdt to arabica-kaffe købt i henholdsvis USA og Storbritannien ca. 33 og 22 pct. robusta-kaffe, mens en prøve i den anden ende af skalaen indeholdt 1,6 pct. robusta.

De britiske forskere har sporet fødevaresvindlen ved hjælp af en ny kontrolmetode, som kan spore robusta-koncentrationer helt ned til 1 pct.

Undersøgelsen har også vakt opsigt hos de danske fødevaremyndigheder. Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold, fortæller, at man overvejer at kontrollere kaffe herhjemme til efteråret i forbindelse med den internationale aktion Operation Opson, hvor myndigheder i over 60 lande foretager en koordineret indsats imod fødevaresvindel. Breder sig

– Det kommer ikke bag på os, at folk snyder og blander billigere produkter i dyrere produkter. Det har vi set før med f.eks. olivenolie og honning, siger Michael Rosenmark.

Han fortæller, der et stort potentiale for svindlere i at snyde med kaffe på grund af det store forbrug verden over. Og han vil heller ikke udelukke, at kaffesvindlernes produkter er blevet solgt herhjemme.

– Når det har fundet sted i andre europæiske lande, kan det lynhurtigt komme til Danmark. Så muligheden for at det kan være her, er helt klart til stede.

– Når det så er sagt, har vi også et højt kontroltryk i Danmark, og jeg har stor tillid til den danske fødevarebranche som helhed, siger Rosenmark.