Partier klar til at fjerne kaffe- og teafgifter

Skatteministeriets nedsatte saneringsudvalg peger på, at staten bør afskaffe afgifter på kaffe og te for 288 mio. kr. årligt

En fjernelse af afgifter på kaffe og te, vil betyde lavere forbrugerpriser, mener DSK. Foto: Colourbox

Fjernelsen af afgifter på kaffe og te for i alt 288 mio. kr. årligt, heraf alene 280 mio. kr fra kaffesalg, kan blive virkelighed, hvis Folketinget efter ferien følger anbefalingen fra en ny rapport fra Skatteministeriet.

Det er dagbladet Børsen, der har fået indsigt i den interne rapport, hvor det såkaldte nedsatte saneringudvalg har gennemgået de mange punktafgifter for at finde de afgifter, hvor besværet med at indberette og betale for afgifterne ikke står mål med statens provenu.

Og i punktet om forbrugsafgifter står, at afgiften på kaffe og te alene tjener et “fiskalt formål” (økonomisk, red.), og at begge afgifter derfor kan afskaffes.

Bliver afgifterne afskaffet vil det betyde, at kaffehandlerne slipper for at betale en afgift på 8,03 kr. per kilo, mens tehandlerne slipper af med en afgift på 7,33 kr. per kilo.

På Christiansborg er Liberal Alliance, Konservative, Dansk Folkeparti og SF klar til at afskaffe afgiften på te og kaffe. Hos Venstre er man mere lunken og er ikke umiddelbar klar til afskaffe afgifterne, selv om afgifterne heller ikke er Venstres kop te. Også Enhedslisten vil se nærmere på afgifterne, mens Socialdemokratiets holdning til sagen endnu er uvis.

Kommer forbrugerne til gavn
Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen mener, at en fjernelse af afgifterne “vil gøre det billigere at være dansker”.

Også hos DSK mener vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, at en fjernelse vil komme forbrugerne til gavn.

– Erfaringen fra afskaffelsen af senest sodavandsafgiften er, at forbrugeren får den fulde glæde af afgiftslettelsen, udtaler Claus Bøgelund Nielsen til Børsen.