Udlejning af sommerhuse sætter endnu en rekord

Foto: Helle-Karin Helstrand De danske sommerhuse ligger spredt ud over hele landet, men koncentrationen af udlejningshuse er særlig stor i Nordjylland, langs den jyske vestkyst, på Rømø og Fanø, på Djursland, på Østfyn, i Vestsjælland, på Falster og på Bornholm.

2018 kan blive endnu et rekordår, når det kommer til udlejning af sommerhuse.

I hvert fald er der foreløbig rekord for årets første seks måneder, hvor der blev overnattet i alt 6,8 mio. gange i de udlejede sommerhuse. Det er en stigning på 4,2 pct. i forhold til samme periode sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallet er det højeste overnatningstal for perioden fra januar til juni, siden statistikken startede i 2004, og rekorden kommer efter, at både 2015, 2016 og 2017 var rekordår for sommerhusudlejerne.

Knap 40.000 sommerhuse bliver hvert år udlejet til turister gennem et udlejningsbureau, og belægningen har stor indflydelse på omsætningen i dagligvarebutikkerne i sommerlandet.

Det kan derfor også få betydning for detailhandlen, at Regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale og Socialdemokratiet før sommerferien blev enige om, at forhøje det skattefrie bundfradrag for sommerhusejere, der udlejer deres sommerhus gennem et bureau. Fradraget stiger fra 21.900 kr. til 40.000 kr. fra i år. Et ønske, som Feriehusudlejerne har haft længe, da organisationen mener, at der er et større potentiale.

Færre forudbestillinger

Det er hovedsagelig de danske og tyske turister, der sikrer rekorden. Danskerne har overnattet 1,9 mio. gange, hvilket er en stigning på 6,2 pct. i forhold til samme periode sidste år, mens tyskerne står for en stigning på 2,9 pct., svarende til 4,2 mio. overnatninger. I samme periode er der sket et fald hos både svenske, norske og hollandske turister.

Når det kommer til andet halvår af 2018 stopper rekorderne – i hvert fald ind til videre. Ved udgangen af juni måned var der nemlig booket færre husuger for resten af året, når man sammenligner med sidste år.

I alt 296,4 husuger var forudbestilt, mens det tal lå på 300,5 sidste år. Der rekordvarme vejr kan dog have inspireret flere til at bestille sommerhus, ligesom fradraget kan have bragt flere huse på banen i områder, hvor der er mangel på huse.