Trekløver satser på 15 butikker i Thy

Tre Spar-købmænd er i gang med at skabe deres eget Spar-imperium. De vil sammen købe yderligere to butikker om året

Foto: Helle-Karin Helstrand

Duften af maling har dårligt nok forladt butikken, og en flok håndværkere er i gang med at sætte billeder op på personalegangen. Tre Spar-købmænd har inviteret inden for i kantinen i deres fælles, kun et par måneder gamle butik i Snedsted. Butikken erstatter en Spar, som brændte ned i juli 2016. En butik, som én af de tre købmænd, Jens Rysgaard Andersen, blev ejer af i 1995, og som samtidig blev begyndelsen til historien om tre thyboer, der er ved at skabe deres eget lille, lokalt funderede Spar-imperium.

– Vi har lige nu kig på et dusin andre butikker her i Thy, som vi godt kunne tænke os at overtage med tiden. Det er ikke kun andre Spar-butikker. Der er også andre på listen, og vi er i dialog med ejerne, siger 49-årige Jens Rysgaard Andersen.

Sammen med købmand Kristian Stærk og slagter Anders Nyby ejer han også Spar i Thisted og Spar i Koldby. Derudover er de tre medejere af Spar i Hvidbjerg på Mors.

– Hvidbjerg ligger cirka 40 minutters kørsel herfra, og det er grænsen for, hvor langt vores butikker må ligge fra hinanden, siger Kristian Stærk.

Jens Rysgaard understreger, at trekløveret ikke har planer om at forlade Spar-kæden, uanset hvor mange nye butikker, det bliver til.

– Spar er et stærkt internationalt brand, som vi ikke stiller spørgsmål ved. Men vi gør lidt mere, end kæden gør her i Danmark. Vi lader os ofte inspirere i udlandet – ikke mindst af Spar, siger Jens Rysgaard.

Bevæggrunden for at købe flere butikker er – udover synergieffekten – at det inspirerer de tre købmænd at skabe nyt.

– Det er let nok at sælge mel og gryn. Udvikling gør det sjovt at stå op og gå på arbejde. Det er det, der driver os, siger Kristian Stærk.

Respekt for penge

De tre købmænd forventer dog ikke at udvide virksomheden med flere butikker i år.

– Vi når ikke at købe i år, men i løbet af første og tredje kvartal næste år regner vi med at overtage to butikker. Vores planer siger to om året de kommende år, fortæller Jens Rysgaard, der dog endnu ikke vil sætte bynavne på de to butikker.

– Vi er netop kommet ud af et lidt forvirrende år, mens vi kun havde en interimistisk butik her i Snedsted. Vi har brugt tiden på en større omstrukturering for at optimere og effektivisere. Én ting er vi nemlig helt enige om: Man skal have respekt for penge. Det betyder også, at vi trækker overskuddet ud af butikkerne hvert år, så vi altid er sultne, når vi begynder et nyt regnskabsår, siger Jens Rysgaard.

Som eksempel på effektiviseringen er blandt andet, at personaletøj, løn og administration ligger i Snedsted, mens al mad ud af huset ligger i Thisted, hvor der er skabt et stort produktionslokale i kælderen. Vareudbringning sker fra Koldby.

– Alt i virksomheden skal have en base, men kunderne skal ikke mærke vores effektivisering. Det er vigtigt for os, at vi stadig er lokalt funderede, og to butikker vil aldrig blive ens, for kunderne er forskellige, siger Anders Nyby.

Købmændene forventer, at de i det regnskabsår, de netop har indledt, vil ende på en omsætning på 200 mio. kr. inklusive moms. Det seneste år vækstede omsætningen med cirka 10 pct.

– Men vi har mindst lige så meget fokus på bundlinjen, og den har det godt, siger Jens Rysgaard.

Uddanner nye købmænd

Jens Rysgaard købte sin butik nummer to, Spar i Koldby, i 2004. Her kom Kristian Stærk, der med sine 26 år er yngste mand i kompagniskabet, i lære, efter at have været flaskedreng i den gamle butik i Snedsted.

Det var i Koldby trekløveret fandt sammen, da Anders Nyby samtidig var slagtermester i butikken.

– Anders snakkede om, at han gerne ville være selvstændig. Jeg ville gerne have flere butikker og luftede for Anders, at han blev ejer af en dagligvarebutik i stedet for den slagterbutik, han snakkede om. Men jeg ville gerne, at vi blev flere, så jeg også havde en anden købmand at sparre med, siger Jens Rysgaard.

Han inviterede Kristian Stærk med i samarbejdet. Kristian var dengang 22 år gammel og manglede et år af sin uddannelse. I 2014 købte de tre sammen butikken i Thisted.

– Det er selvfølgelig tidligt at tage sådan en beslutning, men min far overtog en gård og blev selvstændig, da han var 23 år, så jeg er vant til, at der skal arbejdes. Jeg valgte ledelsesretningen og kom en tur som årets lederspire med Spar International til Slovenien. Det at være selvstændig har altid ligget lidt i kortene, siger Kristian Stærk.

Han arbejder til daglig i butikken i Koldby, mens Jens Rysgaard holder til i Snedsted og Anders Nyby i Thisted.

– Vi har fordelt opgaverne mellem os, så jeg står for regnskaber og budgetter. Kristian har ansvaret for indretning, og at alle butikkerne er veltrimmede, og Anders står for slagter- og maddelen, fortæller Jens Rysgaard. De har alle tre ansvar for at uddanne elever.

– Vi gør en del ud af at rekruttere potentielle købmænd fra egne rækker. Har vi en dygtig ungarbejder, vil vi gerne uddanne ham, siger Anders Nyby.