Trecifret millionforbedring i Fakta

Faktas underskud er blevet kraftigt reduceret i 2017, hvilket alene har forbedret Coops driftsresultat med over 100 mio. kr.

Underskuddet i Fakta-kæden er reduceret med mere end 100 mio. kr. i 2017. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

En væsentlig forklaring på Coops stærke fremgang i driftsoverskuddet i 2017 på 253 mio. kr., skal findes i discountkæden Fakta, som siden 2013 har tilført Coop et samlet underskud på 389 mio. kr.

I 2016 blev Faktas bundlinjeresultat minus 134 mio. kr., men det underskud er kraftigt forbedret i 2017, hvor kæden dog stadig kommer ud med et mindre underskud.

– Resultatet fra 2016 til 2017 er primært drevet frem af en betydelig trecifret millionforbedring i Fakta. Samtidig ser vi også effekterne af, at vi er godt i gang med at opbygge et enklere Coop. Vi har en forventning om, at Fakta vil gøre det endnu bedre. Generelt set tror vi dog ikke på, at Coops vækst skal komme fra dagligvaremarkedet fremover. Derfor gælder det om at udnytte de vækstlommer, der er, og som vi er godt i gang med at implementere via vores strategi, siger bestyrelsesformand Lasse Bolander.

Nye vækstområder

Han betegner selv resultatet på 527 mio. kr. før skat som tilfredsstillende for Coop. Navnlig på baggrund af, at dagligvareforbruget ikke stiger i Danmark.

– 2017-resultatet er et bevis på, at Coop tjener penge, og det er et rigtig godt fundament for den strategi, vi implementerer. Det er jo ikke fordi, vi ikke skal tjene flere penge. Det er ikke det, jeg siger. Det kommer bare ikke til at ske på dagligvaremarkedet, siger Lasse Bolander.

Blandt vækstområderne nævner Lasse Bolander i stedet hele cateringdelen efter opkøbet af 50 pct. af Catering Danmark, det fortsatte arbejde med at udnytte og udvikle Coops populære app som forretningsområde samt hele e-handelsområdet med Coops måltidskasser og dagligvaresalg over nettet.

Samtidig forventer bestyrelsesformanden også fortsatte effektiviseringer i at gøre Coop enklere, som også er en væsentlig del af Coops strategiarbejde.