Tobaksudspil kan koste kiosker dyrt

Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Kioskerne kan blive ramt hårdt økonomisk, hvis Folketinget beslutter sig for at forbyde udstilling af tobaksvarer i butikkerne. Et forslag om at gemme cigaretter og tobak væk under disken kan medføre store omkostninger for en række butikker.

Adm. direktør i Nærbutikkernes Landsforening (NBL), Martin Schjøth, råber derfor vagt i gevær om det udspil til et tobaksforlig, som De Samvirkende Købmænd præsenterede for nylig, og som politikerne nu skal drøfte.

– Kioskerne risikerer at få en betydelig ekstra omkostninger ved at skulle bygge diskmiljøer om, så tobak kan gemmes væk, siger Martin Schjøth og uddyber:

– Vi ønsker på ingen måde at rende fra vores medansvar omkring, at vi skal have unge til at holde op med at ryge. Det er vi helt med på.

– Vi vil blot pege på, at mange af vores butikker ikke vil kunne klare sådan en ekstra omkostning. Vores butikker lever af at sælge spil, blade og magasiner, tobak, pakkepost, og det er alle produkter, hvor de ikke kan gøre noget ved prisen. Vi kan ikke bare skrue op på priserne på andre produkter, som de store dagligvarekæder kan, og det er derfor, at vi er så opmærksomme på, at det kan ramme nogle af vores butikker. Det gælder liv eller død for os, siger han.

Læs også: DSK ønsker et nationalt tobaksforlig